Kury nioski

Hodowla drobiu w Polsce ukierunkowana jest głównie na produkcję jaj i produkcję mięsną. Poszczególne rasy kur tworzone były więc z myślą o dużej wydajności nieśnej, lub jak największej masie mięśniowej. Dziś chcemy przybliżyć naszym Czytelnikom kury nioski hodowane w naszym kraju. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że oprócz zachodnich ras kur, w Polsce hoduje się również rodzime, wykształcone w naszym kraju odmiany. Charakteryzują się one równie dobrą wydajnością jeśli chodzi o jajka, co najsłynniejsze i rozpowszechnione na całym świecie rasy kur niosek.

Kury to najpopularniejszy gatunek drobiu hodowany w naszym kraju. Hoduje się je zarówno w dużych gospodarstwach, jak i w małych, przydomowych hodowlach. Nie ma w tym nic dziwnego. Analizując powody takiego stanu rzeczy, z pewnością dojdziemy do kilku powszechnych i niezwykle istotnych wniosków. Na popularność hodowli kur w naszym kraju wpływają m.in.:

• niskie wymagania żywieniowe i bytowe kur (same znajdują pożywienie, nie wymagają tworzenia specjalnych stref),
• doskonały, delikatny smak drobiowego mięsa, będący składnikiem wielu potraw,
• dobra wydajność nieśna, pozwalająca pozyskiwać jaja.

Warto dodać, że kury nioski, mimo różnorodności ras i odmian, posiadają pewne wspólne cechy, jeśli chodzi o wygląd. Na krótkiej szyi spoczywa niewielkich rozmiarów głowa, oczy są wypukłe, a piersi i uda znacznie mniejsze niż w przypadku kur hodowanych na mięso, czyli brojlerów. W zależności od rasy, kury nioski mogą mieć różne upierzenie. Posiadają za to dość długie, przylegające do ciała skrzydła.

Kury nioski w hodowli ekologicznej

Hodowla kur niosek może być prowadzona w warunkach naturalnych (hodowla ekstensywna) oraz na fermach (hodowla intensywna).

Kury nioski hodowane w hodowli ekstensywnej, najczęściej w przydomowych lub ekologicznych gospodarstwach, charakteryzują się zdrowszym i znacznie smaczniejszym mięsem oraz jajami. Mają one mniejszą ilość cholesterolu i tłuszczu. Wynika to z innego sposobu żywienia oraz faktu, że kuty żyjące na wolności zachowały lepsze przystosowanie do samodzielnego życia. Potrafią wyszukiwać pokarm, są aktywne fizycznie, posiadają odruch dziobania itp. Wszystko to sprawia, że kury nioski z ekologicznych hodowli, mają nie tylko lepsze walory smakowe i zdrowotne, ale również wyższe ceny.

Mięso i jaj kur z hodowli ekstensywnej jest droższe nawet o kilkadziesiąt procent w stosunku do jaj i kurczaków hodowanych na fermach. Warto przybliżyć najpopularniejsze i najczęściej hodowane w naszym kraju rasy kur niosek. Zapraszamy do zapoznania się z odmianami kur niosek, cieszących się największym powodzeniem.

Kury nioski najpopularniejsze gatunki

Kury Rhode Island Red

– rasa wywodzi się z XIX-wiecznej Ameryki. Jest to typowo użytkowana rasa drobiu, z przeznaczeniem na produkcję jaj i mięsa. Kury tej rasy ważą ok. 2 kg. Zapewniają dość dobrą wydajność nieśną, produkując od 200 do 230 jaj rocznie. Średnia masa jaj kurzego tej rasy wynosi niespełna 60 gramów. Rasa ta jest niezwykle popularna w Polsce i na całym świecie, nie tylko ze względu na dobrą wydajność produkcyjną.

kury nioski Rhode Island Red
kury nioski rasy Rhode Island Red

Hodowcy doceniają także stosunkowo niskie wymagania oraz fakt, że kury te zachowały zdolność do aktywnego żeru. Nie mają więc kłopotu z wyszukiwaniem sobie pożywienia. Nie oznacza to bynajmniej, że nie trzeba dostarczać im dodatkowych składników odżywczych. Posiadają czerwono-brązowe ubarwienie, przez co w Polsce nazywane są często karmazynami.

Kury Leghorn

– kolejna niezwykle popularna ras kur niosek hodowanych w Polsce. Jura leghorn waży ok. 1,8 kg, a ich wydajność nieśna jest wyższa niż kur rasy rhode island red. Kury leghorn rocznie dają od 230 do 260 jaj o średniej masie 63 gramów. Jaja tych kur charakteryzuje biała skorupa. Wśród hodowców kury te są szczególnie cenione, przede wszystkim za:
• niskie wymagania paszowe,
• doskonałą wydajność nieśną,
• doskonałą odporność na trudne warunki atmosferyczne,
• odporność na liczne choroby,
• dobrą żywotność i temperament.

kury nioski leghorn
kury nioski rasy leghorn

Rasa wywodzi się z Włoch, jednak jej prawdziwy rozkwit nastąpił w 2. połowie XIX wieku, kiedy kury te prowadzono na teren Anglii. Rasa rozprzestrzeniła się na całą Europę będąc do dzidź jedną z najchętniej wybieranych gatunków kur niosek na świecie.

Kury Sussex

Nieco niższą wydajność nieśną od dwóch wyżej przestawionych ras posiadają kury sussex. Rasa ta wywodzi się z angielskiego hrabstwa o tej samej nazwie. Kury sussex znoszą średnio ok. 180 jaj w ciągu roku. Posiadają jednak większą masę ciała niż leghorny i rodajlendy.

kura nioska sussex
kura nioska sussex

Średnio osiągają bowiem 2,2 kg, dzięki czemu często, po zakończeniu nieśności, wykorzystuje się je w celach mięsnych. Kury te posiadają białe lub jasne upierzenie, z zaznaczonymi na czarno konturami, przez co często nazywa się je gronostajowym. Dla poprawienia zdrowotności i wydajności kur sussex, krzyżuje się je z przedstawicielami ras leghorn czy rhode island red.

Zielononóżka kuropatwiana

– jedna z najsłynniejszych polskich ras kur, wyhodowana w latach 20. ubiegłego stulecia. Kury te charakteryzują się lekką budową ciała, ich waga dochodzi średnio do 1,7 kg (kury) i 2 kg (koguty). Upierzenie kur tej rasy jest szare, a kończyny mają barwę zielonkawą (stąd nazwa rasy). Nieśność zielononóżek szacowana jest na ok. 180-190 jaj rocznie. Wielką zaleta zielononóżek jest ich odporność na zachorowania oraz fakt że doskonale radzą sobie na wolnym wybiegu.

kura nioska zielononóżka kuropatwiana
kura zielononóżka kuropatwiana, autor Steeple Ducks

Zielononóżki kuropatwiane to kury, których jaja posiadają bardzo niski poziom cholesterolu, w porównaniu z topowymi rasami kur niosek. Również dlatego tak chętnie wykorzystuje się zielononóżki w hodowli ekologicznej.

 

Ekologiczna, ekstensywna hodowla drobiu, cieszy się coraz większą popularnością. Szacuje się, że w przyszłości, coraz większa liczba konsumentów stawiać będzie na mięso i jaja pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Mimo wyższej ceny, klienci doceniają walory zdrowotne i smakowe, jakimi charakteryzują się kury nioski hodowane w sposób ekologiczny. Ceny kur niosek również wahają się w zależności od rasy. Zwykle za odchowaną nioskę zapłacić trzeba kilkanaście-kilkadziesiąt złotych.

COMMENTS

Leave a Comment