Na całym świecie bydło to jest doceniane z uwagi na doskonałą wołowinę niewielkie wymagania oraz niebywałą odporność. Mowa o rasie highnald cattle, popularnie zwanej highlanderami. Bydło highland cattle wywodzi się z Północnej Szkocji, jednak można potkać je w wielu krajach na świecie. Także w Polsce, hodowla szkockiego bydła wyżynnego cieszy się coraz większą popularnością.
Dlaczego? Skąd bierze się popularność rasy highland cattle? O tym wszystkim przeczytacie w naszym artykule.
Rasa highland cattle spotykana jest w Polsce pod nazwą bydło szkockie. Jest to wydajne, posiadające niskie wymagania bydło mięsne, dające niezwykle pożądaną i cenioną wołowinę. Bydło rasy highland cattle posiada niezwykle bujną i długą, gęstą pokrywę włosową. Sierść zastępuje warstwę podskórnego tłuszczu, która zwyczajowo zapewnia zwierzętom ochronę przed niskimi temperaturami. A brak tłuszczy, to jak doskonale wiadomo – lepsza jakość mięsa. Właśnie z tego powodu, chętnych na hodowlę bydła highland cattle nie brakuje.
Aby poznać historię tej rasy bydła mięsnego, musimy cofnąć się o kilkaset lat. Do czasów, kiedy po lasach północnej Szkocji poruszały się stada dzikiego bydła, o charakterystycznej pokrywie włosowej. Tak zrodziła się rasa bydła highland cattle, która dziś ceniona jest przez smakoszy wołowiny na całym świecie. Pierwsze księgi rasowe tego bydła pochodzą z 1885 roku, co sprawia, że bydło szkockie uznawane jest za jedną z najstarszych ras bydła na świecie. Bydło tej rasy charakteryzuje niezwykle oryginalny wygląd. Nie tylko gęsta i długa sierść stanowi znak rozpoznawczy tej rasy. Kolejnym są z pewnością masywne, osiągające imponujący rozmiar rogi. To właśnie w rogach zapisany jest wiek bydła. Rogi posiadają specjalne pierścienie, których przybywa z każdym rokiem. Dzięki temu, odczytanie wieku osobników rasy highland cattle nie sprawia żadnego problemu.
Highland cattle charakterystyka
Wielką zaletą bydła highland cattle jest z pewnością jego dziki charakter. Bydło to nigdy nie zasymilowało się w pełni z ludźmi. Żyje dziko, nie potrzebuje zagrody ani obory. Z całą pewnością, tak niskie wymagania mają realny wpływ na wzrost popularności bydła szkockiego. Bydło rasy szkockiej może przebywać na pastwiskach przez cały rok. Jedyne czego im potrzeba, to dostęp do wody oraz zadaszona wiata na zimę. W hodowli tych zwierząt praktycznie nie stosuje się pasz, dzięki czemu ich mięso ma jeszcze lepszy smak, a jego walory smakowe są nie do przeceniania. Mało tego – bydło rasy highland cattle jest także łatwe w użytkowaniu, gdyż cielenie nie wymaga asysty człowieka. Oczywiście, hodując bydło mięsne, należy przestrzegać norm higienicznych i weterynaryjnych niezależnie od rasy bydła.
Dorosła krowa osiąga wzrost w kłębie ok. 105-110 cm i waży w granicach 450 kg. Buhaj może ważyć 650 kg, a jego wzrost to ok 120 cm. Po wycieleniu, cielęta mają ok. 25 kg, czyli są nawet dwukrotnie lżejsze niż cielęta największych ras mięsnych takich jak Limousine czy Hereford. Szkockie bydło wyżynne zaliczane jest więc do bydła lekkiego. Nie ma to jednak negatywnego wpływu na ich doskonałe umięśnienie oraz niebywałą odporność, która jest częścią ich dzikiej natury. Bydło niezwykle rzadko choruje, wykazuje także duża odporność na różnego rodzaju grzyby, pasożyty oraz inne szkodniki. Rasa bydła highland cattle uznawana jest za jedną z najbardziej optymalnych, jeśli chodzi o warunki do rozwoju.
Typ użytkowy
Coraz większa popularność, jaką cieszy się hodowla bydła rasy highland cattle w naszym kraju, zasługuje na uwagę. Gównie ze względu na kilka gospodarstw rolnych, które w stu procentach postawiły na produkcję mięsną, hodując bydło szkockie. Największe hodowle w naszym kraju posiadają po kilkaset osobników tej rasy. Warto wspomnieć, że dopłaty do produkcji bydła mięsnego w Polsce wciąż nie są usystematyzowane, tak jak choćby dotacje dla krów mlecznych. Jednak stosunkowo niewielkie wymagania oraz przede wszystkim, doskonała wołowina sprawiają, że coraz więcej hodowców inwestuje w bydło szkockie. Argumentem przekonującym jest z pewnością brak konieczności ponoszenia wielkich nakładów, może poza ceną zakupu bydła.

Jednak warto zwrócić uwagę na fakt, że wołowina z bydła szkockiego jest nawet o 50% droższa niż mięso z krów innych ras. Pokazuje to dobitnie, że produkcja mięsna w oparciu o krowy szkockie to pomysł, do którego przekonuje się coraz więcej hodowców. Mięso doceniane jest przede wszystkim z uwagi na jego zdrowy charakter i niską zawartość tłuszczu. Zawiera dużo żelaza, białka i jest bardzo chude i marmurkowte. Oprócz wartości odżywczych, wielką zaletą jest także doskonały smak mięsa. W smaku przypomina ono dziczyznę, jednak w odróżnieniu od niej, nie wymaga długiej i skomplikowanej obróbki. Jest bardziej miękkie i soczyste, posiada także przyjemy aromat.
Warto hodować bydło szkockie
Hodowcy oraz eksperci od bydła rasy highland cattle zwracają uwagę na jeszcze jeden argument, przemawiający za hodowlą bydła szkockiego. To brak ryzyka zachorowania na BSE. Popularna choroba wściekłych krów u tej rasy praktycznie nie występuje mniejsza zachorowalność, to mniej leków, antybiotyków i substancji chemicznych. A to z kolei sprawia, że mięso jest zdrowsze i ma jeszcze lepszy smak. Hodowla bydła szkockiego jest często spotykanym zjawiskiem w gospodarstwach agroturystycznych. Zarówno produkcja naturalnej wołowiny, jak i samo obcowanie ze zwierzętami tej rasy dostarcza wielkiej satysfakcji. Ich duże i mądre oczy dodają krowom highland cattle niespotykanego uroku. Podobnie jak duże rogi i naprawdę bujna i gęsta sierść.

Decydując się na hodowlę bydła szkockiego, należy pamiętać że jest to bydło wolno dojrzewające. Pierwsze wycielenie ma miejsce po 3, a nawet 4 latach. To znacznie później, niż w przypadku typowych mięsnych ras bydła, które cielą się nawet po 25 miesiącach od narodzin. Decydując się na hodowlę bydła rasy highland cattle trzeba więc mieć świadomość, że pierwsze dochody ze sprzedaży żywca lub wołowiny przyjdą stosunkowo późno. Jeśli jednak nie stanowi to dla nas problemu, z pewnością warto zająć się hodowlą bydła szkockiego, z uwagi na jego jedyny w swoim rodzaju charakter.
Bydło Highland Cattle szkockie górskie cena
Cena bydła szkockiego rasy highland cattle waha się od 5900 złotych (byk) do 1600 złotych za cielaka 5 miesięcznego.
[…] Rasa bydła Highland Cattle uważana jest za jedną z najstarszych ras na świecie. Rok 1885 to czas, gdy tworzy się pierwszą księgę zarodową. Pochodzenie tej rasy bydła to północna i zachodnia Szkocja. Co ciekawe, bydło Highland Cattle uznawane jest za częściowo dzikie, nie w pełni udomowione. Rasa ta rozmnażała się wyłącznie metodą doboru naturalnego i tak jest do dziś. W hodowlach bydła tej rasy praktycznie nie stosuje się inseminacji. Bydło szkockie charakteryzuje się unikatowym wyglądem, a ich znakiem rozpoznawczym jest bujna i długa sierść. To właśnie dzięki niej, bydło tej rasy było i jest w stanie przetrwać trudne warunki atmosferyczne, takie jak zimowe mrozy, deszcz czy silny wiatr. […]
[…] dziwnego, że wielu rolników interesują dopłaty do hodowli bydła szkockiego i innych gatunków krów mięsnych. Trwają konsultacje społeczne, mające na celu rozszerzenie planowanej pomocy finansowej ze […]
[…] Szkocka rasa wyżynna to coraz popularniejsza w naszym kraju rasa bydła. Charakteryzuje się doskonałą wydajnością mięsną, z uwagi na brak warstwy tłuszczowej, która tradycyjnie chroni przed zimnem. U bydła rasy highland cattle role tłuszczu spełnia pokrywa włosowa, która jest gruba i gęsta. Dzięki temu, bydło cały rok może spędzać na zewnątrz. […]
[…] z wyglądu przypomina zarówno żubra, jak i bydło domowe. W odróżnieniu od żubra, jego sylwetka jest bardziej proporcjonalna, szczególnie jeśli chodzi […]