Czy wiesz że ciekawostki o zdrowiu

Fizjologia działania ciała organizmów żywych jest jednym z największych fenomenów na tym świecie. Całe nasze zdrowie zależy od jej prawidłowości. Do tego dochodzi jeszcze brak lub dostatek substancji odżywczych oraz obecność bakterii, wirusów i pasożytów oraz różnych chorób. Jak w tym wszystkim się znaleźć? Zależy Ci na kondycji własnej i swoich najbliższych, poznaj wiec praktyczne ciekawostki o zdrowiu. Konieczne przeczytaj ciekawy artykuł: czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu. Nie sposób tu omówić wszystkiego, ale zawarto w nim odpowiedzi na bardzo istotne pytania!

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z wydłużaniem naszego życia.

Od dawna wiadomo, że jedną z najlepszych metod przedłużania życia, jest zmniejszenie liczby spożywanych kalorii i konsumpcja głównie warzyw. Naukowcy wykazali bowiem niezbicie, że 100-latkowie i osoby starsze jedzą tylko ok. 1800 kcal dziennie, czyli 20-30% poniżej określanego dl nas zapotrzebowania kalorycznego. W ostatnich 100 latach nasza średnia długość życia wzrosła też o ok. 30 lat. Zjawiska tego nie notowano dotąd w przyrodzie w tak szybkim czasie. Jest to skutek poprawienia jakości naszego życia i m.in. zmniejszenia śmiertelności noworodków. „Śmiertelność ludzi w czasach przedprzemysłowych była bardziej zbliżona do śmiertelności w populacji innych człowiekowatych, np. szympansa (…) w ciągu kilku do kilkunastu pokoleń pokonaliśmy dłuższą drogę, niż wcześniej przez setki czy tysiące lat ewolucji“.

Czy wiesz że ciekawostki o zdrowiu w związku z E-dodatkami.

Obecnie przeciętny konsument spożywa ponad 2 kg E-dodatków w żywności rocznie. Jedzenie jest \bowiem faszerowane różnymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, przeciwutleniaczami itp. Naukowcy biją tymczasem na alarm, że środki te w większości są dla nas szkodliwe! Najwyższa Izba Kontroli NIK w Polsce alarmuje, że nadal brak nad ich stosowaniem w naszym kraju właściwej kontroli. NIK nie bada każdorazowo wszystkich dodatków obecnych w sprzedawanych produktach i nie weryfikuje, czy to, co wymieniono na etykietach ich opakowań, zgadza się z tym, co faktycznie w nich jest. W badaniu dodatkowym weryfikowane są tylko limity danego „E” w produkcie, bez uwzględniania ich kumulacji w naszej diecie i oddziaływania na nasze zdrowie, jako konsumentów. Ośrodki medyczne leczą jedynie objawy, a nie przyczyny mogących z tego wynikać chorób. NIK podaje też, że w jednym dniu nasze ciało może przyswoić nawet do 85 różnych E-dodatków! Naukowcy odkryli też, że emulgatory mogą tuczyć, a sztuczne konserwanty uszkadzają organy wewnętrzne.

Czy wiesz że ciekawostki o zdrowiu w związku z popularnymi w odchudzaniu głodówkami.

Naukowcy dowodzą, że choć głodówki są od lat coraz popularniejsze, jako najlepszy sposób na odchudzanie, obniżanie ciśnienia, czy likwidację zagrożenia cukrzycą, to jednak zdrowe dla nas są jedynie krótkie z nich. Najnowsze badania wskazują bowiem, że „korzystniejsze może być jednak racjonalne, zdrowe odżywianie”. Badacze z University of Surrey dowiedli, że kto opóźnia posiłki, ma mniej okazji do podjadania i mniejszy apetyt. W efekcie zmniejsza to również ilość tkanki tłuszczowej. Podobnych eksperymentów wykonano bardzo dużo.

Czy wiesz że ciekawostki o zdrowiu w związku z coraz popularniejszą chorobą cukrzycą.

Naukowcy i lekarze już od dawna wiedzą o tym i przestrzegają, że co prawda chronią nas skłonności genetyczne, lecz i tak można nabawić się cukrzycy typu II. W większości przypadków wymaga to czasu, ale niemal zawsze winny jest nasz szkodliwy styl życia. Dowodzą tego zarówno badania, jak i codzienna praktyka lekarska. Cukrzyca typu II stanowi ok. 90% wszystkich przypadków i rozwija się głównie w późniejszym okresie życia. Ma też związek głównie ze złym odżywianiem i brakiem ruchu.

Czy wiesz że ciekawostki o zdrowiu w związku z ekspozycją na słońce.

Naukowcy z Instytutu Karolinska i Uniwersytetu w Lund przez 20 lat przebadali ok. 30 tys. kobiet w różnym wieku i odkryli, że „ogólna śmiertelność kobiet jest odwrotnie proporcjonalna do ekspozycji na słońce”. Okazało się bowiem, że śmiertelność wśród kobiet unikających słońca była niemal dwukrotnie wyższa, niż u Pań opalających się w sposób maksymalny. Okazuje się, że przynajmniej w krajach o niskim nasłonecznieniu nie można zakazywać opalania, bo jest to tam szkodliwe, ostrzegają naukowcy. Wykazano też przy okazji, że „rozsądny, umiarkowany sposób korzystania ze słońca nie daje wyraźnie wyższego ryzyka zachorowania na czerniaka”.

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z warzywami i zachorowaniem na raka skóry.

Badania dowodzą, że przed rakiem skóry chronią nas nie tylko kremy z filtrem, ale także znaczna ilość warzyw, a przede wszystkim pomidorów w codziennej diecie. Odkryto bowiem, że pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na raka skóry u myszy, a dzięki temu, prawdopodobnie także u ludzi. „Dotychczasowe badania z udziałem ludzi dowiodły, że zawarte w pomidorach substancje, zwłaszcza likopen czerwony barwnik z grupy karotenoidów, z uwagi na silne działanie przeciwutleniające, ma działanie przeciwnowotworowe”.

czy wiesz że ciekawostki o zdrowiu
liście chrzanu

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z konsumpcją chrzanu.

Naukowcy odkryli, że chrzan pomaga nam na wiele dolegliwości dlatego, że zawiera o wiele więcej wit. C, niż znane z tego pomarańcze i cytryny. Stanowi też dobre źródło potasu, wapnia, fosforu, siarki, magnezu, żelaza oraz wit. B, E, A. Zawiera też olejki eteryczne (szczególnie olejek allilowy) maksymalizujące przyswajanie składników odżywczych oraz stymulujące pracę układu pokarmowego i prawidłowy metabolizm. Wspomniany olejek allilowy wykazuje również dość silne działanie bakterio- i wirusobójcze. Naukowcy wykazali ponadto, że chrzan nasila też wydzielanie soków trawiennych i zapobiega wzdęciom, a zawarte w nim substancje zwane peroksydazami, neutralizują bardzo szkodliwe (głównie rakotwórczo) wolne rodniki i wiele innych chorób. Doświadczalnie wykazano ponadto, że również odpowiedzialne za gorzki smak chrzanu glukozynolany, stanowiące bardziej złożone związki siarki i azotu obecne w chrzanie, mają udowodnione skuteczne działanie przeciwnowotworowe.

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z roztoczami jako alergenami.

Nauka potwierdziła, że mrozy, jakie u nas panują zimą, można skutecznie wykorzystać do walki z drobnymi pajęczakami roztoczami, których odchody i pancerzyki stanowią dla ludzi silne alergeny. Trzeba jedynie wywieszać pościel czy dywany na noc na podwórze, balkony czy tarasy. To bardzo dobry sposób na walkę z roztoczami! Nie załatwia to jednak sprawy całkowicie, bo alergię wywołuje oddziaływanie pancerzyków i odchodów roztoczy, a nie ich samych. Nadal trzeba więc dokładnie sprzątać.

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z piciem kawy.

Dotychczasowe wyniki badań były niejednoznaczne, jednak obecnie włoscy naukowcy z ośrodka neurologicznego IRCCS Neuromed w Pozzilli wykazali, że kawa może zmniejszać ryzyko raka prostaty. Wyniki tych badań opublikowano w „International Journal of Cancer”. Przez 4 lata badano i obserwowano niemal 7 tys. Włochów w wieku min. 50 lat. Wykazano, że ok. 100 badanych zachorowało w tym czasie na raka prostaty, przy czym wszyscy oni pili mniej, niż 3 filiżanki kawy dziennie. Ci, którzy pili co najmniej 3 takie filiżanki, byli o 53% mniej narażeni na ten nowotwór.

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z antynowotworowym działaniem papryczki chili.

Jedno z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie „Plos One” dowodzi, że regularne spożywanie czerwonej papryczki chili może przedłużać ludziom życie. Wcześniej korzystny wpływ na nasze zdrowie konsumpcji tego warzywa zasugerowało i/lub wykazało też szereg innych badań, m.in. robionych przez Chińczyków w 2015 r. i opisanych w „British Medical Journal”. Ich analizy wykazały, że osoby częściej jedzące papryczki chili dłużej żyły. Jednak Chińczycy jako narów w ogóle zdrowiej się odżywiają, więc nie ma pewności, czy to tylko zasługa chili.

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z odchudzającym działaniem tłustego mleka.

Naukowcy ze Szpitala Świętego Michała w Toronto odkryli, że dzieci pijące pełnotłuste mleko, mimo to pozostają szczuplejsze, niż dzieci pijące mleko odtłuszczone. Mają do tego również wyższy poziom wit. D. Informacje te opublikowano w renomowanym „American Journal of Clinical Nutrition“. W badaniach tych uczestniczyło aż 2745 dzieci w wieku 2-6 lat. Naukowcy m.in. regularnie sprawdzali wskaźnik masy ciała BMI, poziom wit. D w ich krwi i inne ważne parametry.

Czy wiesz, że ciekawostki o zdrowiu w związku z działaniem marihuany.

Obecnie promuje się zażywanie marihuany, jako środka przeciwbólowego dla beznadziejnie chorych. Uwaga jednak, bo zażywana w dłuższym okresie czasu może obniżać poziom dopaminy w mózgu. Wywołuje to częste zaburzenia psychiczne o różnym nasileniu, napisali brytyjscy naukowcy z Imperial College London, na łamach prestiżowego „Nature”. Główny autor badań prof. Oliver Howes wykazał, że takie działanie wykazuje kanabonoid THC, psychoaktywny składnik marihuany. Znaczące dowody na to dały badania robione na zwierzętach i ludziach.

 

COMMENTS

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.