Co to jest kompost i jak powstaje?

Stosowanie nawozów naturalnych zdaje się wracać do łask. Coraz częściej, odkrywamy bogactwo, jakim charakteryzuje się nawóz organiczny, rezygnując z gotowych, uniwersalnych nawozów mineralnych ze sklepów ogrodniczych. Trudno się dziwić: nawozy naturalne posiadają niezwykle cenny skład, są źródłem cennych pierwiastków i niezbędnych substancji. Jednocześnie, wprowadzają do gleby niezwykle istotne wartości, których nie zapewnią nam nawozy syntetyczne.

Mowa tutaj m.in. o dostarczaniu naturalnej próchnicy, która w znaczący sposób użyźnia glebę. Jednym z najcenniejszych nawozów naturalnych jest kompost. Jego wielką zaletą, poza wspomnianym wcześniej bogactwem minerałów jest fakt, że każdy z nas może wykonać go samodzielnie. Własny kompostownik nie jest trudny do zbudowania, a kompost możemy robić dosłownie ze wszystkiego.

Co to jest kompost?

Na pytanie: co to jest kompost, najlepiej odpowiedzieć: najcenniejszy z dostępnych nawozów naturalnych. Jego działanie w ogrodzie ma charakter wielowymiarowy – kompleksowo użyźnia glebę oraz wzmacnia rośliny. Kompost to naturalny nawóz organiczny, tworzony na bazie resztek roślinnych, odpadów kuchennych, a także zielonych elementów roślin, takich jak: łodygi, pędy, korzenie, liście, trawy. Kompost dostarcza do gleby niezbędne minerały i wartości odżywcze, wprowadza do niej także mikroorganizmy o pożyteczny działaniu. Jest także cennym źródłem próchnicy, która odpowiada za to, że ziemia jest bardziej pulchna i lepiej przepuszcza powietrze oraz wodę. Kompost nadaje się do nawożenia wszystkich gatunków i odmian roślin. Najczęściej, przed posadzeniem sadzonki, na dnie wykopanego dołka, usypujemy cienką warstwę kompostu.

co to jest kompost naturalny

Zalety kompostu naturalnego

Kompost, jako nawóz naturalny, wygrywa ze sztucznymi preparatami, dzięki swoim licznym zaletom. Do najważniejszych może zaliczyć wspomniane wcześniej bogactwo w próchnicę i cenne wartości odżywcze. Kompost ma również tę zaletę, że w odróżnieniu od obornika, jego stosowanie nie powoduje negatywnych konsekwencji. Obornik jest znacznie silniejszym nawozem, a na dodatek, jego skład różni się w zależności od tego, jakie zwierzęta go produkują. Niezbędne jest więc przestrzeganie podstawowych zasad dotyczących dawek i ewentualnego rozcieńczania obornika. W przypadku kompostu problem ten nie istnieje. Nie musimy także obawiać się o skażenie wód gruntowych. Wielką zaletą kompostu jest fakt, że możemy zrobić go praktycznie wszędzie: na działce, w ogrodzie i w wielu innych miejscach. Kompostownik lub pryzma kompostowa – to dwa najpopularniejsze sposoby kompostowania materiału biologicznego. Znacznie popularniejsze są kompostowniki, ze względu na swoją estetykę. Można budować je z drewna lub murowane, dzięki czemu obok funkcji praktycznej, mogą być także wspaniałą ozdobą ogrodu.

co to jest kompost i gdzie go zbudować

Jakie odpady kompostujemy?

Szukając odpowiedzi na pytanie-co to jest kompost, niemal natychmiast nasuwa się kolejne: co można kompostować? Odpowiedź z pewnością zadowoli każdego, kto ma swój własny kawałek ogrodu i chce pozbyć się skoszonej trawy czy zgrabionych liści. Otóż do kompostowania nadają się wszelkiego rodzaju odpady i resztki biologiczne. Mogą to być m.in. obierki od owoców i warzyw, niejadalne części roślin, takie, jaki korzenie, nacie, liście, pędy, łodygi. Na kompost nadają się również warzywa i owoce sfermentowane. Do kompostowania używa się także obciętych gałęzi i rozdrobnionych patyków. Na kompostowniku nie powinno zabraknąć fusów od kasy i herbaty, ponieważ przyciągają one dżdżownice kompostowe, odpowiadające za przetwarzanie biomasy. Na kompost nie wyrzucamy resztek zwierzęcych, mięsa i ryb. Bardzo często, do kompostowania dodaje się, obornik kurzy, ze względu na jego duża zawartość azotu. Stosowanie obornika kurzego jako samodzielnego nawozu nie jest zalecane, a dodawanie go do kompostu pozwala obniżyć zawartość substancji chemicznych, które zostają zredukowane w procesie kompostowania.

Gdzie zbudować kompostownik?

Kompostownika nie należy tworzyć na betonowym podłożu. Ziemia pod kompost nie powinna być również mocno ubita, gdyż bardzo istotne jest, by miała dużą przepuszczalność. Idealne stanowisko na kompostownik to miejsce osłonięte od wiatru, jednak dość dobrze nasłonecznione. Ważne, by było ono usytuowane na niewielkim wzniesieniu. Dzięki temu, wody opadowe nie będą zalegały w kompostowniku. Nie powinno się również wysiewać na kompostowniku roślin, ponieważ będą one pobierały wartości odżywcze, co skutecznie obniży wartościowość naszego nawozu.

rośliny które odrastają z resztek

Wiemy już, co to jest kompost, czas teraz dowiedzieć się, jak zrobić go na działce. Kompostownik należy układać warstwami. Pierwszą z nich jest warstwa pociętych gałęzi i łodyg roślin wieloletnich. Należy pamiętać, aby kompostowane gałęzie i łodygi było pocięte na kawałki ok. 15 cm. Tak zbudowaną warstwę, przysypujemy ziemią lub kompostem z zeszłego roku. Kolejne warstwy tworzymy z zebranych odpadów organicznych, czyli wszystkiego, co można kompostować. Grubość każdej z warstw powinna wynosić ok. 20 cm, następnie należy znów zasypać ją ziemią, na to wszystko zastosować niewielką ilość wapna lub kresy. (ok 2 kg na 1m3). Kompostownik należy regularnie podlewać wodą. Tworząc go, pamiętajmy, że przekompostowany stos po kilku miesiącach będziemy musieli przełożyć, by warstwy wierzchnie znalazły się na spodzie.

Kiedy kompost jest gotowy do użycia?

Mając odpowiednią wiedzę, na temat tego, co to jest kompost, i jak należy wykonać własny kompostownik, powinniśmy Jeszce wiedzieć, kiedy kompost jest dojrzały. Otóż gotowy kompost, z wyglądu przypomina czarną ziemię o wilgotnej konsystencji. Jego zapach przypomina leśną ściółkę. Zazwyczaj, kompost gotowy do stosowana jest po upływie ok. 12 miesięcy. Szybsze dojrzewanie kompostu możemy uzyskać, używając termokompostownika – dużego pojemnika do kompostowania który ma tę zaletę, że procesy biologiczne zachodzą w nim równomiernie przez cały rok, niezależnie od pogody. Kompost robiony w termokompostowniku gotowy jest po ok. 9 miesiącach. Kompostowanie przyspieszają także liczne preparaty bakteryjne i dodatki, które znajdziemy w sklepach ogrodniczych.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.