Projektowanie wystroju i aranżacji kuchni to wymagające zadanie. Jak bowiem zaplanować kuchnię tak, aby była w pełni funkcjonalna? W ostatnich latach zasady ergonomii uległy tu sporym zmianom. Konieczne przeczytaj, wszystko na temat projektowania i aranżacji nowoczesnej kuchni. Jeszcze dziś sprawdź, jak powinna wyglądać funkcjonalna kuchnia.
Funkcjonalna kuchnia to podstawa, jej funkcjonalność ma więc kluczowe znaczenie przy planowaniu i aranżacji
Aby projekt kuchni był więc dobry i w pełni funkcjonalny, powinien być wykonany zgodnie z najlepszymi zasadami ergonomii. Należy zatem wydzielić specjalne strefy wygody, zapewniające idealny dostęp i łatwość użytkowania – np. wyspa kuchenna, szafki narożnikowe, szafki stojące i wiszące, kredens, zlew z suszarką, kuchenka i piekarnik, lodówka, stół jadalny, barek itp. Kuchnia ma być przy tym nie tylko funkcjonalna, ale również ładna, estetyczna i nowoczesna. Pamiętajmy też, że nieco inaczej trzeba rozplanować kuchnię małą, kuchnię na poddaszu, kuchnię zamkniętą, czy połączoną z salonem.
Funkcjonalna kuchnia musi być dokładnie przemyślana i dopiero zaplanowana
Zanim przystąpisz do planowania kuchni, przemyśl swoje potrzeby. Kuchnia poza salonem, stanowi zwykle centralne miejsce domu, więc musi być naprawdę dobrze urządzona i funkcjonalna. Koncentruje się tu przecież całe życie rodzinne, rodzina wspólnie spędza tu naprawdę dużo czasu w ciągu dnia. Przestrzeń kuchni musi być więc dostosowana najlepiej indywidualnie do potrzeb danej osoby lub całej rodziny. Tylko wtedy będzie to w pełni funkcjonalna kuchnia. Nie należy więc bezrefleksyjnie ulegać wszelkim modom i trendom, czy też namowom projektantów. To my wiemy najlepiej, czego nam naprawdę potrzeba i co nam się podoba. To co aktualnie modne, wcale nie musi być akurat dla nas dobre i funkcjonalne. Nasza kuchnia nie ma być tylko architektonicznym dziełem sztuki.
Prawidłowa organizacja pracy w kuchni
Pamiętajmy, że kuchnia to twórcze miejsce pracy. Aby więc pomieszczenie to było w pełni funkcjonalne, trzeba zapewnić w nim wygodę codziennego użytkowania. Pamiętajmy, że ładnie prezentujące się na zdjęciu w katalogu lub w salonie sprzedaży meble kuchenne, wcale nie muszą sprawdzić się w naszym wnętrzu i przy naszych potrzebach. Zastanówmy się więc najpierw, co jest dla nas najważniejsze. A zatem, czy kuchnia ma być bardziej ładną ozdobą, bo stołujemy się głównie na mieście.
Czy może musi być szalenie bogata w sprzęty i bardzo funkcjonalna, gdyż uwielbiamy gotowanie dla dużej rodziny. Jeśli mało gotujemy, to można skupić się bardziej na efekcie wizualnym. Wyposażenie i urządzenia w takiej kuchni mogą być wtedy mniej praktyczne i mniej wygodne. Jeśli jednak jest odwrotnie i kucharzenie jest naszą pasją oraz obowiązkiem, wtedy wagi nabiera przede wszystkim możliwie jak najlepsza funkcjonalność kuchni. Przestrzeń kuchenną należy więc organizować, uwzględniając zwyczaje i sposób życia swoje oraz mieszkającej z nami rodziny. Inaczej aranżacja kuchni nie będzie nam odpowiadać. funkcjonalna kuchnia zdjęcia
Funkcjonalna kuchnia to kuchnia ergonomiczna
Ergonomia w kuchni to podział tego pomieszczenia na konkretne strefy funkcjonalne, strefy wygody. Urządzając kuchnię trzeba obowiązkowo o tym pamiętać! Strefy te muszą być idealnie dostosowane do naszych potrzeb. Niezależnie od stylu jaki przyjmiemy do aranżacji tego pomieszczenia, należy zawsze dążyć do optymalizacji możliwości poruszania się po nim.
Każda funkcjonalna kuchnia powinna zatem posiadać przynajmniej kilka podstawowych stref np.:
1) zmywania i wstępnego przygotowania (miejsce obejmujące zlew, zmywarkę i pojemniki na odpadki),
2) gotowania (obejmuje kuchenkę, piekarnik, grill i inne urządzenia obróbki termicznej),
3) przygotowywania potraw (miejsce ze stołem i blatami kredensów/szafek kuchennych, tzw. wyspa, w tej części przydatny jest też dodatkowy niewielki zlew, jeśli kuchnia jest odpowiednio duża), 4) spiżarnianą (oddzielna spiżarnia, lub wydzielone szafki czy jedna szafa, do tego dochodzi też zamrażarka i lodówka).
Strefy te muszą być przy tak rozplanowane i zorganizowane, aby możliwe było swobodne i płynne przechodzenie pomiędzy nimi w czasie pracy (robienie posiłków). Poszczególne funkcje kolejnych stref mają się płynnie nakładać na siebie i przenikać wzajemnie. Sztywne zasady ergonomii zawsze można jednak nagiąć do swoich potrzeb, jeśli dzięki temu w naszej kuchni poczujemy się jeszcze lepiej. Trzeba tylko dobrze to przemyśleć i świadomie się na to zdecydować.
Funkcjonalna kuchnia – optymalne wykorzystanie przestrzeni
Kwestia ta jest najważniejsza wtedy, gdy mamy do czynienia z małą kuchnią i/lub kuchnią na poddaszu. Powierzchnia i wielkość kuchni to główny czynnik determinujący jej możliwy wygląd i urządzenie. Przy niewielkiej kuchni najlepiej zdecydować się na tzw. pomieszczenie-laboratorium. Jego przestrzeń ma być wtedy skąpy, za to bardzo sprytnie zaprojektowany ciąg kuchenny, zaprojektowany zgodnie z najnowszymi zasadami ergonomii. Tak więc kolejność urządzeń, minimalne odległości między nimi, wyposażeniem szafek i szuflad umożliwiające schowanie wszelkich sprzętów, nawet najmniejszych drobiazgów – wszystko to musi być rozplanowane z wykorzystaniem każdej nadającej się przestrzeni (np. szafki pod skosy poddaszy, szafki robione indywidualnie na wymiar). Całość nie może być jednak przeładowana i ma tworzyć wrażenie estetycznego ładu.
Inna możliwość, to tzw. nieład kontrolowany, czyli gorsza estetyka, za to jeszcze większa funkcjonalność. Przestrzeń jest wtedy tak organizowana, by wszystko było dostępne na przysłowiowe wyciągnięcie ręki – np. otwarte półki zamiast szafek zamykanych, wykorzystanie różnego rodzaju wieszaków i relingów na ścianach (rozwiązania typowe dla stylu vintage).
Funkcjonalna kuchnia – aranżacja kuchni zamkniętej oraz kuchni z jadalnią w jednym pomieszczeniu
Chodzi tu o urządzenie kuchni w oddzielnym, zamkniętym pomieszczeniu. Takie kuchnie mają tę zaletę, że wszelkie zapachy, hałasy i spożywczy nieład zostają odizolowane od reszty domu. Urządzenie takiej kuchni umożliwia większą swobodę działania. Nie trzeba tu uwzględniać pewnych funkcji strefy dziennej, jak w przypadku kuchni otwartej, połączonej z jadalnią i/lub salonem. Nie trzeba też zbytnio ukrywać wizualnie strefy brudnej, ani dostosowywać stylu i wyglądu kuchni do wystroju reszty domu. Dzięki temu lepiej można się skupić na tworzeniu maksymalnej funkcjonalności i wygodzie gotowania.
Przy planowaniu kuchni zamkniętej trzeba jednak zwrócić uwagę na takie szczegóły, jak np. urządzenie dwóch wejść do tego pomieszczenia (np. do jadalni i salonu, czy do salonu i na taras, ułatwi to komunikację z pozostałą częścią domu). Jeśli jednak wejście musi być tylko jedno, wtedy trzeba jak najbardziej uprościć możliwe szlaki komunikacyjne, by niepotrzebnie nie nadkładać drogi. Przy braku jadalni, w wydzielonej kuchni trzeba też ustalić i zorganizować miejsce do konsumpcji posiłków. Musi ono być dostosowane do wielkości całej rodziny.
Jeśli kuchnia jest duża, można urządzić ją wraz z jadalnią, jako dwa w jednym. Trzeba jednak postarać się wtedy tak zaaranżować to jedno wnętrze, by możliwe było wygodne korzystanie jednocześnie z obu stref – kuchennej i jadalni. Należy przy tym unikać sytuacji, by stół jadalny zagradzał jakikolwiek szlak komunikacji kuchennej. Najlepiej więc stół ten ustawić pod ścianą, przy oknie itp. Uwaga również, bowiem w kuchni zamkniętej nie należy organizować barku/bufetu dla gości.
Funkcjonalna kuchnia – aranżacja kuchni otwartej
Obecnie panuje moda na kuchnie będące fragmentem otwartej przestrzeni dziennej, obejmującej również strefę jadalnianą i/lub wypoczynkową. Taka organizacja przestrzeni najlepiej pozwala utrzymać wspólnotę domową całej rodzinie. Domownicy będący w kuchni, jadalni, czy salonie – wszyscy nie są od siebie odizolowani zamkniętymi ścianami. Takie rozwiązanie umożliwia więc wspólne przebywanie, gotowanie i ucztowanie w gronie rodzinnym i przyjaciół. Kuchnie otwarte cechuje przy tym wielka swoboda w aranżacji i kształtowaniu przestrzeni. Można tu stosować o wiele bardziej ciekawe i nowocześniejsze, w tym futurystycznie nietypowe rozwiązania architektoniczne i wystroju wnętrz.
Uwaga jednak, bowiem taka poszerzona wspólna strefa dzienna oznacza także i konieczność pewnych ograniczeń. Konieczne tu połączenie takich funkcji, jak gotowanie, konsumpcja i wypoczynek, wymaga zadbania o to, aby strefy te nie kolidowały ze sobą estetycznie i funkcjonalnie. Strefa brudna w części kuchennej powinna być lepiej ukryta, by nie psuła widoku z salonu (np. odgrodzona podwyższonym blatem, lub wmontowana we wnęce). Podobnie trzeba też lepiej zadbać o odprowadzenie wszelkich kuchennych wyziewów (jak najwydajniejsze wyciągi). W kuchni otwartej konieczne jest również zorganizowanie przestrzeni tak, by osoby gotujące mogły mieć idealny kontakt wzrokowy z ludźmi znajdującymi się w części jadalnej i/lub wypoczynkowej. Stąd np. montaż wyspy kuchennej na pograniczu kuchni i obu pozostałych stref. Gdy natomiast kuchnia sąsiaduje również dodatkowo z ogrodem lub tarasem, wtedy powinna mieć zorganizowane wyjście bezpośrednio tam. Będzie to sprzyjało jedzeniu posiłków na świeżym powietrzu i grillowaniu, umożliwi też szybkie dostarczanie ziół i warzyw z ogródka.