Hiena pręgowana

Jednym z najbardziej charakterystycznych, niemal natychmiast kojarzonych z Afryką zwierząt, jest hiena pręgowana Opis jednego z czterech żyjących gatunków hien, zasięg terytorialny, nawyki żywieniowe oraz społeczne, znajdziecie poniżej. Z naszego tekstu dowiecie się, jak wygląda, gdzie występuje i czym żywi się hiena pręgowana. Postaramy się także rozprawić z negatywnym wizerunkom hieny, która w opinii wielu utożsamiana jest ze wszystkim, co najbardziej ohydne. Czy w rzeczywistości tak jest? A może hieny mogą wnieść do afrykańskiej rzeczywistości coś więcej niż tylko niezgrabna sylwetka, mało inteligenty wyraz twarzy i chwiejny chód? Zapraszamy do lektury.

Mówiąc eufemistycznie, hieny są zwierzami, które nie mają zbyt dobrego PR-u. Opinia o nich, podyktowana wieloma typowymi zachowaniami, takimi jak jedzenie padliny, niemal wypisana na twarzy bezczelność (niektórzy mówią, że również głupota), czy charakterystyczny odgłos przypominający chichot, to tylko niektóre czynniki, decydujące o tym, że określenie kogoś „hieną” z pewnością nie zostanie zaliczone do komplementów. Aby jednak dowiedzieć się, gdzie mają źródło wszelkie negatywne stereotypy dotyczące hien, należy bliżej poznać te zwierzęta. Specjalnie dla was przygotowaliśmy pełen ciekawostek poradnik, z którego dowiecie się, gdzie występuje, czym żywi się i jak odnajduje się w stadzie hiena pręgowana. Opis tego zwierzęcia być może pozwoli wam lepiej poznać naturę hien, a my postaramy się przekonać was, że nawet te nielubiane przez ludzi i inne zwierzęta osobniki, mają ważną rolę do odegrania w ekosystemie.

hiena pręgowana drapieżnik

Jak wygląda hiena pręgowana?

Hiena pręgowana może osiągać długość ciała od 90 do 120 cm. Przy wadze w przedziale 25-45 kg, osiąga średnią wysokość 70-80 cm. W odróżnieniu od innych podgatunków hiena pręgowana jest wyraźnie mniejsza. Jej tylne kończyny są krótsze niż przednie, a sierść, mająca kolor szary lub w odcieniach brązu, jest bardzo szorstka, w okolicy kręgosłupa znacznie bardziej obfita, gdzie tworzy grzywę. Hienę pręgowaną charakteryzuje bardzo silny zgryz i równie ostre uzębienie. Sprawia to, że mimo swoich niezbyt przekonujących warunków fizycznych, jest bardzo groźnym i niebezpiecznym drapieżcą.

Mimo to najpopularniejszym rodzajem pożywienia hien pręgowany jest padlina i reszki pozostawiane przez inne drapieżniki. Dodatkowym elementem jej pokarmu mogą być drobne kręgowce i bezkręgowce, a także rośliny (w niewielkich ilościach). Hiena pręgowana w szczególny sposób upodobała sobie daktyle. Co ciekawe, hieny nie pozostawiają żadnych resztek ze zjadanych przez siebie zwierząt, zjadając je razem z kośćmi i skórą, a także rogami i kopytami, które następnie zostają zwrócone. Wspomniane wcześniej, ostre i silne zęby doskonale sprawdzają się przy rozdrabnianiu twardych i dużych kości.

Hiena pręgowana – opis zachowań stadnych

Gdzie występuje hiena pręgowana? Opisując zasięg terytorialny tego gatunku, należy wymienić przede wszystkim północną i wschodnią Afrykę. Jednak, mimo że to właśnie z tym kontynentem hieny kojarzą nam się najmocniej, warto wiedzieć, że hiena pręgowana występuje także w innych rejonach świata. Można spotkać ją na Bliskim Wschodzie, w Indiach czy na terenach dawnego ZSRR. Zachowania stadne i społeczne hien nie są tak dobrze rozwinięte, jak w przypadku innych zwierząt drapieżnych. Pod względem struktury i organizacji społecznej, bardzo daleko im do wilków czy likaonów. Jednak mimo to, również w stadzie hien panuje hierarchia, której wszyscy członkowie przestrzegają.

hiena pręgowana wygląd

Co ciekawe, w odróżnieniu od innych drapieżników, stadu hien zawsze przewodzi najstarsza i najbardziej doświadczona samica. Matriarchat nie przeszkadza w utrzymaniu porządku, zwłaszcza z uwagi na fakt, że hiena pręgowana nie tworzy tak licznych stad, jak ma to miejsce, chociażby u hien cętkowanych. Często zdarza się także, że hieny pręgowane polują w samotności. Niezwykle interesujący jest rytuał zapoznani dwóch hien, które spotykają się po raz pierwszy. Wzajemne obwąchiwanie się, stroszenie grzywy, a nawet pozorowana walka dwóch osobników nie są niczym, co mogłoby zadziwiać. Takie już hienie zwyczaje…

Zastanawiacie się, jak długo żyje hiena pręgowana?

Średnia długość życia tego zwierzęcia to 25 lat, można więc stwierdzić, że hieny charakteryzują się całkiem niezłą długowiecznością. W dodatku, na chwilę obecną ich populacja nie jest zagrożona wyginięciem, co może oznaczać, że te niepozorne zwierzęta o mało efektownym wyglądzie, radzą sobie w mało sprzyjających realiach całkiem dobrze. Ciąża u hien trwa około 3 miesięcy. Po tym okresie na świat przychodzą młode – zwykle 2 do 5 osobników. Są ślepe i przez 2 miesiące żywią się mlekiem. Po tym okresie zaczynają jeść już wyłącznie mięso, które zapewnia im ojciec.

Hiena = higiena?

No dobrze, a gdzie zatem miejsce na wspomnianą na początku artykułu rolę w ekosystemie? Czy padlinożerca o żałosnym wyrazie twarzy może być przydatny społecznie i ekologicznie? Otóż – jak najbardziej może! Często nie zdajemy sobie sprawy, jak istotną rolę w ekosystemie afrykańskiej sawanny pełni hiena pręgowana. Opis jej proekologicznych działań sprowadza się w dużej mierze do faktu, iż jest ona bardzo dobrym utylizatorem. Zjadając resztki pozostawione przez innych drapieżników oraz padlinę, hiena pręgowana oczyszcza teren z odpadów, jednocześnie obniżając ryzyko rozprzestrzeniania się groźnych bakterii, zarazków i chorób.

hiena pręgowana zdjęcie

Biorąc pod uwagę fakt, że standardy w zakresie higieny i profilaktyki w krajach afrykańskich wciąż pozostawiają wiele do życzenia, a na skutek licznych epidemii ginie wielu ludzi, wypada docenić pozytywne działania hieny pręgowanej, która w dużym stopniu przyczynia się do podnoszenia standardu życia. Jako ciekawostkę można też dodać, że hiena w wierzeniach Hindusów, uznawana jest za zwierzę o cudownych właściwościach. W szczelności, spożywanie języka hieny miałoby chronić przed groźni chorobami.

Leave a Comment