Walory jagody kamczackiej docenione zostały nie tylko przez ogrodników Również w medycynie, jagoda kamczacka cieszy się coraz większą popularnością z uwagi na jej liczne zastosowania. Ten niepozorny owoc, o kształcie spłaszczonego walca, kryje w sobie naturalną moc witamin, związków i substancji odżywczych To także całe mnóstwo pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jagoda kamczacka pomaga w odchudzaniu, sprzyja odtruwaniu i oczyszczaniu ciała, stanowi cenne wsparcie w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy choroby serca.
Jagoda kamczacka w medycynie
nie jest jeszcze wykorzystana w pełni. Świadczą o tym coraz nowsze i nieustannie prowadzone badania i obserwacje naukowe, mające potwierdzić wpływ spożywania tego owocu lub ekstraktu z niego. Jagody kamczackie niosą także pomoc wszystkim zmagającym się z chorobami oczu. Jedną z ich zalet jest stymulowanie ukrwienia tęczówki oka. To ważne szczególnie dla wszystkich tych, którzy pracują przy komputerze lub słabiej widzą po zmroku. Zapraszamy do zapoznania się z najbardziej powszechnymi i najważniejszymi zastosowaniami, jakie ma jagoda kamczacka w medycynie.
Aby zrozumieć fenomen jagody kamczackiej, należy przede wszystkim poznać skład tych niepozornych owoców. W zależności od odmiany, liczba i zawartość poszczególnych substancji może się zmieniać, nie zmienia się jednak to, że jagoda kamczacka to prawdziwa witaminowa bomba.
Najbardziej skrócona i ograniczona lista substancji, które zawierają jagody kamczackie, powinna obejmować m.in.:
• związki fenolowe (antocyjany, kwasy fenolowe),
• flawonoidy,
• katechiny,
• procyjanidyn B1, B2,
• witamina B i C,
• wapń,
• magnez,
• potas i wiele innych pierwiastków.
Wiemy już, jakie substancje i związki chemiczne zawiera jagoda kamczacka. Czas teraz dowiedzieć się w jakich chorobach i dolegliwościach, spożywanie tego owocu może okazać się pomocne. Wśród rozlicznych dowodów na to, że jagoda kamczacka w medycynie sprawdza się w wielu wymiarach, warto zwrócić uwagę na wymienione poniżej przykłady zastosowań.
Jagoda kamczacka pomaga obniżać poziom cukru we krwi
Dzięki zawartości glikozydu – substancji działającej podobnie jak insulina – spożywanie jagody kamczackiej lub ekstraktów z niej przygotowanych, pozwala obniżać poziom cukru we krwi. Właśnie dlatego, jagoda kamczacka polecana jest diabetykom, jako ważny składnik ich diety. Antycukrzycowe działanie jagody kamczackiej zostało udowodnione dzięki obserwacji osób, należących do tzw. grupy wysokiego ryzyka – grona ludzi, szczególnie zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę. Włączenie do ich codziennej diety owoców jagody kamczackiej pomagało przeciwdziałać insulinoodporności.
Jagoda kamczacka pomaga chronić się przed nowotworami
Badania pokazują, że spożywanie jagody kamczackiej pozwala chronić układ odpornościowy organizmu. Wzmocnienie odporności ma realną korzyść na wielu polach, jednak szczególnie ważne jest to, że substancje znajdujące się w owocach jagody kamczackiej hamują postępowanie zmian epigenetycznych, które w wielu przypadkach odpowiadają za choroby nowotworowe. Warto w tym miejscu wyraźnie zaznaczyć, że jagoda kamczacka nie jest lekiem na raka. Jednak jej regularne spożywanie może w mocnym stopniu zmniejszyć podatność naszego organizmu na zmiany nowotworowe. Dzięki zawartości fitoestrogenu – ważnego dla naszej odporności hormonu, jagoda kamczacka może hamować rozwój nowotworów m.in.: piersi, tarczycy, wątroby, macicy, płuc, krtani i przełyku.
Spożywanie jagód kamczackich dobrze wpływa na nasze oczy
Kolejny udowodniony naukowo walor jagody kamczackiej, to wpływ tego owocu na ukrwienie gałki ocznej. Ekstrakty z jagód poprawiają odporność naczyń włosowatych, odpowiadających za prawidłowe ukrwienie tęczówki. Znane są opowieści, jakoby angielskim lotnikom w czasie II Wojny Światowej podawano do jedzenia owoce jagody kamczackiej, po to, by mogli oni lepiej widzieć w nocy. Problemy z ukrwieniem tęczówki dotykają często osoby, spędzające wiele godzin przy komputerze lub w otoczeniu maszyn i urządzeń wydzielających światło.
Jagody pomagają w odchudzaniu
Jagoda kamczacka jest nie tylko zdrowa, ale również niskokaloryczna. 100 gram tych owoców zawiera 51 kalorii i niewiele węglowodanów, dzięki czemu może być wybierana jako składnik codziennej diety. Doskonale sprawdzi się jako przekąska, a różne możliwości przygotowania sprawiają, że można podawać ją na wiele sposobów. W wielu krajach za najzdrowszy owoc uchodzi borówka amerykańska, jednak zwolennicy jagody kamczackiej twierdzą, że to wyłącznie kwestia większej popularności. I trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, gdyż borówki są nie tylko bardziej kaloryczne, ale zawierają także większą ilość węglowodanów.
Jagoda kamczacka w medycynie ludowej i niekonwencjonalnej
Obok tradycyjnych form leczenia chorób cywilizacyjnych, jagoda kamczacka od pokoleń wykorzystywana jest przez mieszkańców Azji do celów leczniczych. W naturalnej medycynie Wschodu, owoc ten zajmuje niezwykle istotne miejsce i pełni ważną rolę. Szczególnie Rosja, Japonia oraz Chiny są krajami, w których owoce jagody kamczackiej służyły i służą do dziś w leczeniu stanów podgorączkowych czy dolegliwości reumatycznych. Co ciekawe, w medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także korę, liście, pędy oraz kwiaty jagody kamczackiej. Ekstrakty z nich służą jako pomoc w leczeniu zaparć, stanów zapalnych gardła, oczu, mają też działanie przeciwgrypowe. Wielką siłą naparów oraz ekstraktów ziołowych z jagody kamczackiej, jest ich działanie antybakteryjne. Bogactwo związków polifenolowych sprawia, że jagoda kamczacka skutecznie likwiduje wiele szczepów bakteryjnych, odpowiadających za groźne choroby. Do najgroźniejszych można zaliczyć m.in. Helicobacter pylori – szczep bakteryjny odpowiadający za rozwój choroby wrzodowej żołądka.
Kupiłam tej jesieni 2 sztuki jagody, zobaczymy w następnym roku jak smakuje