Kaczka z mandarynkami to przepis na danie mięsne. Mięso drobiowe jest zdrowe i smaczne. Dania z kaczki uchodzą przy tym za potrawy bardzo wykwintne. Najlepiej chyba smakuje kaczka pieczona, przy czym funkcjonuje naprawdę bardzo wiele przepisów kulinarnych przyrządzania mięsa tego ptaka w tej właśnie formie. Sprawdź jak powinna smakować kaczka z mandarynkami. Koniecznie poznaj kaczka z mandarynkami przepis. Jeszcze dziś wypróbuj to wspaniałe danie!
Kaczka z mandarynkami to smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie egzotyczne. Nie wymaga absolutnie żadnego przepracowywania i zbyt wielu kosztów. Skład produktów potrzebnych do kupienia jest niewielki i niedrogi. Naprawdę warto wypróbować kaczka z mandarynkami przepis! Poniżej podajemy dwa przepisy na to danie do wyboru.
Kaczka z mandarynkami przepis 1 – składniki
Danie „kaczka z mandarynkami” wymaga zakupu i przygotowania następujących składników:
jedna kaczka tuszka (najlepiej świeża, ale równie dobrze może być też mrożona);
10 świeżych mandarynek;
sok wyciśnięty na świeżo z 4 mandarynek;
2 łyżki suszonej żurawiny;
pieczone ziemniaki (ilość wedle własnego gustu i uznania);
oliwa z oliwek;
pieprz i sól do smaku.
Kaczka z mandarynkami przepis 1 – przyrządzenie dania
Danie „kaczka z mandarynkami” nie wymaga zbytniej finezji, robi się je szybko i bardzo prosto. Najpierw tuszkę kaczą trzeba dokładnie umyć oraz usunąć ewentualne pozostałości piór. Następnie należy ją całą (także w środku, w jamie brzusznej) osuszyć z wody, najlepiej ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy cała tuszkę przyprawami – solą i pieprzem. Skoro to kaczka z mandarynkami, to teraz musi zostać odpowiednio nafaszerowana. Tak więc do środka w jej jamę brzuszną wkładamy dwie dobrze umyte mandarynki (jeśli kacza tuszka jest bardzo duża, to można użyć nawet 3 mandarynki, wszystkie muszą się jednak całkowicie zmieścić do kaczego brzucha).
Aby jak najlepiej usunąć z powierzchni skórki mandarynkowej resztki środków ochrony roślin (pestycydy), dobrze jest owoce te przetrzeć też lekko z wierzchu na drobnej tarce (nie usuwając jednak całej skórki), zanim włożymy je w kaczkę. Na koniec kaczy brzuch należy dobrze spiąć wykałaczkami lub specjalnymi klamrami do drobiu, aby mandarynkowe nadzienie nie wyskoczyło samo na zewnątrz w trakcie pieczenia.
Kaczka z mandarynkami przepis 1 – pieczenie i podanie na stół
Na koniec tak przygotowaną tuszkę skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na brytfance plecami do dołu. Dookoła tuszki układamy natomiast obrane i podzielone żeberka z pozostałej części mandarynek. Tak przygotowaną brytfankę z kaczką wkładamy teraz do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220oC i pieczemy 0,5 godziny. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180oC i pieczemy tak przez kolejne 1,5-2 godziny. W międzyczasie co jakiś czas zaglądamy do piekarnika oraz podlewamy całość wytopionym i zgromadzonym na dnie brytfanki tłuszczem. Na 0,5 godziny przed końcem pieczenia wystarczy już tylko całość obsypać suszoną żurawiną i polać sokiem wyciśniętym na świeżo z 4 mandarynek. Gotowe danie „kaczka z mandarynkami” podaje się na stół najlepiej wraz z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Do tego warto też oczywiście dołączyć jakąś surówkę warzywną i/lub sałatkę owocową lub owocowo-warzywną, najlepiej typu orientalnego, bo to przepis egzotyczny.
Kaczka z mandarynkami przepis 2 – składniki
Na drugie danie „kaczka z mandarynkami” potrzebne są następujące składniki:
500 g piersi z kaczki;
1 zielona papryczka chili wydrylowana z pestek;
2 drobno posiekane cebule dymki;
1 cm świeżego, drobno posiekanego imbiru;
2 łyżeczki mąki kukurydzianej;
1 łyżeczka wytrawnego sherry;
3 łyżeczki sosu sojowego;
1 łyżka suszonej startej skórki mandarynki;
2 łyżeczki cukru i szczypta soli do smaku;
1 łyżeczka oleju sezamowego;
0,5 łyżeczki octu;
1 łyżka wody i olej do smażenia.
Kaczka z mandarynkami przepis 2 – marynowanie kaczki
Ta kaczka z mandarynkami jest równie smaczna jak poprzednia, wymaga jednak nieco więcej pracy w przygotowaniu oraz większej ilości składników. W przeciwieństwie do poprzedniego przepisu, tu kaczka z mandarynkami nie jest też pieczona, lecz smażona. Z piersi kaczych trzeba najpierw zdjąć skórkę i tłuszcz, a następnie pokroić je na kawałki wielkości ok. 2-2,5 cm i wrzucić do miski, w której będą marynowane. Następnie przygotujemy marynatę, mieszając dokładnie ze sobą następujące składniki: sos sojowy, sherry, ocet, olej sezamowy, mąkę, oraz cukier i sól do smaku. Warto do tego jeszcze wycisnąć na świeżo i dodać sok z 2-3 mandarynek. Tak zrobioną marynatą zalewa się następnie mięso kaczki, miesza i odstawia do zamarynowania na ok. 30-45 minut. Potem mięso wyjmujemy, odsączamy i dajemy do smażenia. Pozostałej marynaty nie wylewamy, lecz zachowujemy do dalszej pracy.
Kaczka z mandarynkami przepis 2 – pieczenie i podanie na stół
Ta część przygotować będzie już toczyć się na patelni. Najpierw w woku lub na zwykłej, ale najlepiej nieco głębszej patelni rozgrzewamy odpowiednią ilość oleju do głębszego smażenia. Następnie wysypujemy do niego zamarynowane i odsączone kacze mięso, które smażymy, co chwila mieszając, na złoty kolor. Mięso smażymy tak do momentu, aż będzie całkiem ścięte i kruche. Potem wyjmujemy je s patelni i odsączamy je z tłuszczu. Na pozostałym na patelni tłuszczu (można jednak zlać pewną jego ilość z patelni/woka, by danie nie było niepotrzebnie zbyt tłuste) smażymy następnie przez ok. 3 minuty inne składniki dania, dobrze je mieszając: dymkę, skórke z mandarynki (lub pomaranczy), imbir i chili.
Następnie na powrót wkładamy do woka podsmażone wcześniej mięso z kaczki, dokładnie mieszamy całość i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Odstawioną na bok, pozostałą po wcześniejszym moczeniu mięsa marynatę mieszamy następnie z 1/2 łyżeczki mąki, dodając do tego jeszcze 1 łyżkę wody dla rozcieńczenia. Tak wymieszany płynny sos dodajemy na patelnię do kaczki i smażymy dalej jeszcze przez ok. 3 minuty, nadal stale całość dokładnie mieszając. Kaczka z mandarynkami według tego przepisu może być podawana najlepiej z gotowanym ryżem i dekoracją z natki pietruszki w połączeniu z mandarynkową lub pomarańczową skórką (startą lub ozdobnie spiralnie wykrojoną).