Kura domowa

Coraz większa liczba osób, mieszkających zarówno na wsiach, jak i pod miastem, decyduje się na własną, przydomową hodowlę kur. Głównym powodem tej decyzji jest zazwyczaj chęć posiadania własnych jaj. Do założenia własnej hodowli skłania także fakt, że kura domowa jest zwierzęciem o stosunkowo niskich wymaganiach hodowlanych, dzięki czemu niemal każdy, kto dysponuje kawałkiem wolnej przestrzeni, może stworzyć kurom warunki do życia. Specjalnie dla wszystkich tych, którzy chcieliby się zająć hodowlą kur, przygotowaliśmy poradnik, w którym przyszły hodowca drobiu znajdzie przydatne informacje. Dowiecie się z niego co je kura domowa, jakie warunki trzeba jej zapewnić, ile jaj niesie rocznie, poznacie także zalety jaja od kury z wolnego wybiegu.

Kura domowa jest ptakiem hodowlanym, należącym do rodziny kurowatych. Co ciekawe, obecnie, gatunek ten praktycznie nie występuje w przyrodzie poza hodowlą. Kury spotkać możemy praktycznie tylko w hodowlach. Za naturalnego przodka kury domowej uznawana jest kura bankiwa, czasem bierze się pod uwagę także inne kuraki, żyjące głównie na terenie południowej Azji. Człowiek udomowił kurę już 3000 lat przed narodzeniem Chrystusa. Miało to miejsce na terenach dzisiejszych Indii oraz Chin. 1000 lat przed naszą erą istniały już hodowle kuraków w Egipcie, zaś najpóźniej – 500 lat p.n.e. kury zaczęto hodować w Europie. Zarówno przed naszą erą, jak i jeszcze w późnym średniowieczu, kura domowa żyła wolno w gospodarstwach, bez kurników i zagród. Te pojawiły się dopiero w XIX wieku, kiedy kura domowa stała się cennym zwierzęciem z punktu widzenia gospodarki i przemysłu, dostarczają jaj oraz mięso na dużą skalę.

Kury nioski

Jedną z najpopularniejszych grup ras kurzych, są kury nieśne zwane popularnie nioskami. Jak sama nazwa wskazuje, głównym zadaniem takiej kury jest znoszenie jaj. Nioski są lekkie, ważą ok. 1,5 – 2 kg. W zależności od rasy mogą znosić od nieco poniżej 200, do nawet 300 jaj rocznie (przyjmuje się, że jedna kura znosi 1 jajko na 1,5 doby). Nioski swoją popularność zawdzięczają dużej wydajności nieśnej, jak i niewielkim wymaganiom paszowym. Mają one stosunkowo małe zapotrzebowanie pokarmowe, niestety, zdarza się, że kury te mogą podfruwać i zazwyczaj nie mają problemów z pokonaniem ogrodzenia o wysokości ok. 1 metra, dlatego chcąc hodować kury nieśne, należy zadbać o wyższe ogrodzenia. Praktykuje się także podcinanie lotek (piór) u co najmniej jednego skrzydła. Masa jaja kurzego to ok. 54-66 g. Kiedy kura domowa zaczyna znosić jaja? Nieśność, w zależności od rasy, rozpoczyna się między 5-7 miesiącem życia. Kury osiągają nieśność niezależnie od tego, czy w naszym gospodarstwie mamy koguta, czy nie.

Kury mięsne – brojlery

Kolejną kategorią, skapującą wiele ras kur domowych, są kury mięsne. Popularne brojlery, to ptactwo, hodowane z myślą o szybkim przyroście masy mięśniowej i osiąganiu dużych rozmiarów. Kury mięsne wywodzą się z Azji i są znacznie większe niż nioski. Kogut może ważyć nawet 5 kg i więcej. Ceną za dużą wydajność mięsną, jest z kolei niski stopień nieśności. Kura domowa hodowana na mięso powinna być karmiona mieszanką zbóż: kukurydzy, pszenicy, owsa oraz innych, dostępnych ziaren. Stosuje się także specjalistyczne pasze dla brojlerów, w celu uzyskania lepszego przyrostu masy mięśniowej. Z uwagi na swój ciężar i budowę ciała, kury mięsne nie podfruwają tak łatwo jak nioski.

Kury ogólnoużytkowe

Kolejnym, popularnym typem kury dokowej jest kura ogólnoużytkowa. Łączy ona w sobie cechy niosek i kur mięsnych, w zależności od rasy, jedne lub drugie mogą dominować. Kury ogólnoużytkowe hoduje się w celu pozyskiwana jaj oraz mięsa, dlatego są to najbardziej uniwersalne rasy drobiu kurzego. Ich historia ma wzięła swój początek od krzyżowania niosek i cięższych kur mięsnych. Przeciętny kogut waży ok. 3 kg, kura jest nieco lżejsza. Ich wydajność nieśna jest słabsza od niosek i w zależności od rasy, wynosi od 140 do 170 jaj rocznie.

Jak hodować kury w przydomowej hodowli?

Profesjonalna hodowla drobiu wymaga specjalistycznych kurników, systemów dostarczania paszy, nieustannej opieki weterynaryjnej i spełnienia wyśrubowanych standardów sanitarnych. Jednak nie każdy z nas chce hodować nioski lub kury mięsne w celach komercyjnych. Zdecydowanie popularniejszym rozwiązaniem jest kura domowa na własny użytek. Wielką zaletą takich małych, przydomowych hodowli jest fakt, że kura z domowa z wolnego wybiegu znosi znacznie lepszej jakości jaja, a jej mięso jest o wiele bogatsze w wartości odżywcze, a zdaniem wielu – także bardziej smaczne. W związku z tym cena jaj od kur z hodowli ekologicznej jest wyższa niż tych z hodowli fermowej.

Kura domowa przez wieki wykształciła w sobie umiejętności wyszukiwania pożywienia we własnym zakresie. Warto jednak uzupełniać jej dietę, dostarczając witamin i składników odżywczych, które znajdują się m.in. w trawie i zielonkach. Jeśli nie mamy możliwości wypuszczania kur na zazielenione obszary, warto podawać im świeżo skoszoną trawę z naszego ogrodu. Istotną sprawą jest także pojenie kur. W tym celu należy stosować świeżą wodę. Kura domowa może wypić dziennie od 400 do 500 ml wody, w upalne dni ich zapotrzebowanie się zwiększa.

Jak powinien być urządzony kurnik dla kur domowych?

Jeśli nasza hodowla liczyć ma od kilku do kilkunastu kur, nie ma potrzeby adaptowania na kurnik wielkich pomieszczeń. Najważniejsze, by wyposażyć go w grzędy oraz gniazda. Grzędy możemy wykonać z desek lub belek, zaś za gniazdo, w którym kura znosi jaja, posłużyć może skrzynka lub pojemnik wyścielony słomą. Naturalnym produktem, powstającym na skutek przemiany materii kur domowych jest obornik, czyli mieszanina odchodów kurzych i ściółki. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że kurzy obornik zawiera bardzo duże ilości azotu, dlatego nie powinien być bezpośrednio stosowany do nawożenia gleby pod uprawy.

Znacznie lepiej dodawać go do kompostu, by obniżyć stężenie azotu i innych związków chemicznych, mogących prowadzić do przenawożenia roślin.

Wiele osób zastanawia się także, jak długo żyje kura domowa. Choć długość życia kur zależy od wielu czynników, takich jak warunki hodowlane czy dostęp do pokarmu, szacuje się że średnia długość życia kury to ok. 3-5 lat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.