Lew opis zwierzęcia afrykańskiego

W samym Narodowym Parku Serengeti w Tanzanii na dwa miliony innych wielkich ssaków żyje tylko około 1500 lwów. Te piękne, niezwykle dumne zwierzęta zaliczane są do jednych z pięciu najbardziej groźnych ssaków Afryki. Co warto o nich wiedzieć?

Lew (Panthera leo)

To jeden z większych dzikich kotów, zaliczany do mięsożernych ssaków lądowych, popularnie określany królem zwierząt. Ten przydomek lew zawdzięcza swojej pokaźnej grzywie, bo przecież pod względem wielkości wśród dzikich kotów jest dopiero na drugim miejscu.

Lew jest zwierzęciem stadnym i trzeba tutaj wspomnieć, że z wszystkich zwierząt kotowatych, jest jedynym tak towarzyskim zwierzęciem. Lew zakłada zawsze stado z jednym albo kilkoma osobnikami męskimi, paroma lwicami i młodymi lwami.

Jakieś 11 000 lat temu lwy obecne były również w Azji czy w Europie – Francji, Portugalii albo w Grecji. Obecnie zwierzęta te żyją jedynie na terenie Afryki i nielicznie w Azji, a ze względu na drastyczny spadek ich populacji, należą do gatunku chronionego.

Występowanie lwów

Wcześniej lwy zamieszkiwały niemal całą Afrykę. Obecnie spotkać je można jedynie w Kenii, Tanzanii i w narodowych parkach. W północnej Afryce lwów nie ma w ogóle, a we wschodniej osobniki te występują bardzo sporadycznie. Na Wybrzeżu Kości Słoniowej czy w Mali wyginęły całkowicie. Obecnie liczy się około 20 000 lwów w Afryce i 500 w Indiach. Ich populacja z roku na rok maleje, dlatego obecnie lew uznany jest za gatunek zagrożony. Te dzikie i dumne koty szczególnie upodobały sobie otwartą przestrzeń, dlatego świetnie odnajdują się na Sawannie Afrykańskiej. Zdarza się jednak, zwłaszcza na terenach wschodniej Afryki, że lwice wraz z młodymi znajdują schronienie w koronie drzew, kilka metrów nad ziemią. To dobre miejsce dla wypoczynku i na ucieczkę przed różnymi insektami i muchami.

Lew opis zwierzęcia afrykańskiego

Lew opis zwierzęcia afrykańskiego

Charakterystyka budowy ciała

U dorosłych osobników bardzo łatwo jest odróżnić samice od samców. Pod względem płci zwierzęta różnią się bowiem nie tylko wzrostem czy wagą, ale również wyglądem. Samce  mają bujną grzywę.

Cechy ogólne lwów:

długość: 3,25 – 3,70m (z ogonem),

wysokość ramion: 90 – 110 cm,

waga: 200 – 275 kg,

długość życia – 15 – 20 lat (w warunkach naturalnych),

osiągana maksymalna prędkość (maksymalnie 60 km/h).

Samice są mniejsze, ich waga kształtuje się między 120 a 150 kg.

Na ogół spotyka się lwy o jasnobrązowym umaszczeniu, z białą sierścią w okolicach brzucha i wewnętrznych częściach nóg. Grzywa samca może być natomiast rudawa, a nawet czarna. Występują, ale bardzo sporadycznie też lwy o całkowicie białym umaszczeniu. Młode lwy mają cętki na futrze, które z czasem zanikają.

Ogon lwa zakończony jest kłębkiem włosów. Jak u większości kotów (wyjątek stanowi gepard) i u lwów pazury chowają się w opuszkach. Silne łapy i ostre zęby służą do zabijania. Tylko jedna lwica potrafi rocznie upolować około 20 – 30 dużych zwierząt.

dwa dosorłe osobniki lwa

Tryb życia lwów

Lwy są bardzo stadnymi zwierzętami, lubiącymi bliskość innych osobników. Są aktywne zarówno w dzień, jak i w nocy. Polowania urządzają zarówno w stadzie, jak i w pojedynkę. Polowanie jest jednak często zespołową grą, bo choć to lwice odpowiedzialne są za zorganizowanie jedzenia, to zdarza się, że lwy im w tym pomagają. Najpierw bowiem lwy zaganiają antylopy, zebry bądź gnu w miejsce, gdzie czekają już zaczajone lwice. Kiedy ofiary zagonione w pułapkę znajdują się już bardzo blisko, lwice przystępują do ataku. Jednym susem dopadają zwierzę, najpierw powalają je łapą, a potem wgryzają się ofierze w gardło. Tylko jednym gryzem lwica potrafi zabić antylopę albo zebrę. W nagonce mogą jednak brać udział zarówno lwice, jak i młodsze osobniki.

Stadu zawsze przewodzi jeden lew. Jednakże nigdy ten sam przez dłuższy okres czasu. Dorosłe osobniki rywalizują między sobą o przywództwo. Ten, który wygrywa, zostaje. Przegrany opuszcza stado. Lwice nie tylko odpowiedzialne są za upolowanie obiadu, ale również biorą czynny udział w obronie stada. Stoją jednak z tyłu za samcami.

W spożywaniu posiłków również panuje hierarchia: najpierw posilają się lwy, potem lwice, a to, co zostanie, jest ucztą dla młodych osobników.

Ciekawostka:

Obserwowany przez naukowca lew potrafił zjeść nawet siedem razy w ciągu dnia i tylko to, co upolowała lwica. W ciągu 21 dni lew tylko raz podjął próbę upolowania małej antylopy.

Lwy jedzą szybko i dużo. W ciągu pół godziny stado lwów potrafi zjeść zebrę do samego szkieletu. Dorosły osobnik potrzebuje dziennie bowiem aż do 7 kilogramów mięsa.

lwiaca z młodym posilająca się upolowanym gnu
lwica z młodym jedzące gnu

Odżywianie i pokarm lwa

Lwy są mięsożerne. Nie są jednak wybredne i jedzą, to co uda im się upolować, choć najczęściej polują na antylopy, gazele, gnu, czy żyrafy. Jeśli są głodne, to odbiorą zdobycz innym zwierzętom, np. hienom czy gepardom.

W zależności od terenu lwy polują w nocy albo w dzień. Na sawannie i bardziej otwartych przestrzeniach na łowy wybierają się nocą. Natomiast w buszu i gęstych trawach skutecznie czają się na zwierzęta i w ciągu dnia.

Niestety większość ssaków kopytnych jest zwinniejsza i szybsza niż lwy, dlatego najskuteczniejszą techniką jest właśnie zwabianie zwierząt w pułapkę. Samotnie polująca lwica też ma szanse, ale pod warunkiem, że uda jej się bardzo zbliżyć do ofiary. Jeśli zbyt szybko przeprowadzi atak albo ją spłoszy, to obiad ucieknie.

Lew afrykański rozmnażanie i poród

Dojrzałość płciową lwy osiągają w wieku dwóch lat, a samice dopiero w wieku między 2,5 a 4 lata.

Ciąża lwów jest mnoga, a w jednym miocie może być od jednego do pięciu lwiątek. Aż do siódmego miesiąca życia mama lwica karmi mlekiem małe, a kiedy rusza na polowanie, inne lwice przejmują opiekę nad małymi. Lwice najczęściej w tym samym czasie mają ruję i w tym samym czasie zostają pokryte. Lwica – ciotka może więc wykarmić potomstwo innej lwicy, kiedy ta jest na polowaniu. Jest  to bardzo ważne, ponieważ małe lwiątka nie tylko narażone są na niebezpieczeństwo ze strony innych drapieżników, ale również samych lwów, które często zabijają potomstwo swojego poprzednika. Jeśli więc lew zostanie pokonany, zanim jego młode skończą rok, jest duże prawdopodobieństwo, że zostaną zabite przez jego następcę.

lwiaca z lwiątkiem
lwica z młodym lwiątkiem

Małe lwy przez pierwsze dni są ślepe i nie potrafią biegać. Przez pierwszych osiem tygodni lwica bardzo pilnuje i strzeże swoich małych, trzymając je w jakiejś kryjówce. W wieku 2 – 3 miesięcy lwiątka mogą biegać i bawić się z innymi młodymi osobnikami. W wieku 11 miesięcy biorą udział już w polowaniu. W wieku dwóch lat natura obdarza ich piękną, długą grzywą.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.