Lody cytrynowe

Rate this post

Chcesz sam zrobić lody cytrynowe. Przeczytaj jak łatwo i szybko można zrobić lody z sokiem z cytryny. Zapraszamy do poradnika babuni.

Składniki na lody cytrynowe:

150g mleka skondensowanego

sok z 1 cytryny

200 g słodkiej śmietany 30%

30 ml cytrynówki

 

Przygotowanie lodów cytrynowych

Mleko skondensowane miksować z dodatkiem soku z cytryny. Następnie małymi porcjami dolewać słodką śmietankę. Całość miksować przez około 5 minut, aż uzyskamy puszystą i gęstą masę przypominającą bitą śmietanę. Na koniec dodać alkohol i dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą łyżki.

Powstałą masę przełożyć do pojemników, w których będziemy zamrażać lody. Pojemniki wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.

Podawać lody udekorowane skórką z cytryny, owocami lub wiórkami z czekolady.

 

lody cytrynowe z pomarańczą i listkiem mięty
lody cytrynowe udekorowane skórką z pomarańczy i listkiem mięty

Smacznego!

 

Leave a Comment