Obornik naturalny czy granulowany?

Obornik naturalny czy granulowany? Jaki obornik wybrać pod uprawę roślin i użyźniania gleby?. Dziś omówimy po krótce ten temat. Zapraszamy do lektury.

Obornik jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie, najbardziej wartościowych nawozów naturalnych. Bogactwo składników odżywczych, naturalna próchnica oraz duża zawartość mikroorganizmów, to tylko niektóre zalety nawożenia obornikiem. Jednym z powodów, dla którego obornik bydlęcy, koński czy kurzy są tak chętnie wykorzystywane, jest ich powolny rozkład w glebie. Sprawia on, że poszczególne związki i substancje uwalniają się stopniowo, zapewniając składniki mineralne przez długi czas.

Niestety nie każdy z nas ma dostęp do świeżego obornika zwierzęcego, który jest wyłącznie domeną gospodarstw rolnych, nastawionych na produkcję zwierzęcą. Jednak każdy może korzystać z dobrodziejstw naturalnego nawozu, którym jest obornik suszony lub w granulkach. Znajdziemy go w sklepach ogrodniczych. Niemal natychmiast rodzi się więc pytanie: obornik naturalny, czy granulowany? Który z nich jest bardziej wartościowy i lepiej nadaje się pod uprawę? Jakie są zalety obornika naturalnego, a czym wyróżnia się obornik granulowany? Wyjaśniamy wszystkie wątpliwości.

Czym tak naprawdę jest obornik?

W największym skrócie moglibyśmy powiedzieć, że jest to nawóz naturalny, powstający na bazie ściółki oraz odchodów zwierząt gospodarskich. Mocz i kał zwierząt, takich jak świnie, kury, krowy czy konie, zawiera duże ilości amoniaku, azotu oraz innych, istotnych dla rozwoju roślin i użyźniania gleby związków chemicznych. Co więcej, w oborniku zachodzą naturalne procesy rozkładu, za które odpowiadają m.in. dżdżownice oraz bakterie, dzięki czemu do gleby wprowadzana jest próchnica, zapewniająca optymalną strukturę ziemi. Gleba nawieziona obornikiem staje się nie tylko znacznie bogatsza w składniki mineralne, ale również bardziej przewiewna i lepiej zatrzymuje wodę.

co wybrać nawóz naturalny czy granulowany
Obornik naturalny koński

Najważniejsze pierwiastki, zawarte w oborniku, to: azot, fosfor i potas. Nawet osoby, które niezbyt dobrze orientują się w uprawie roślin, zapewne zdają sobie sprawę, że to własne te pierwiastki stanowią główny składnik nawozów mineralnych i sztucznych, które dostępne są w sklepach ogrodniczych. Tymczasem, obornik jest całkowicie naturalnym źródłem niezbędnych związków, co w znacznym stopniu wpływa na jego zastosowanie. Nawożenie obornikiem powinno być wykonywane z rozwagą i dostosowane do wymagań poszczególnych roślin. W tym miejscu warto wspomnieć i pokrótce scharakteryzować poszczególne.

Rodzaje obornika:

• obornik bydlęcy – dobrze sprawdza się na glebach piaszczystych i szybko nagrzewających się. Stosowanie obornika bydlęcego pozwala lepiej utrzymywać wilgoć w glebie,
• obornik koński – zaletą końskiego obornika jest to, że sprzyja szybkiemu ogrzewaniu ziemi, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako nawóz pod uprawy szklarniowe i pod osłonami foliowymi, gdzie wymagane jest uzyskiwanie wysokich temperatur,
• obornik kurzy – zawiera dużą ilość azotu, dlatego nie zaleca się stosowania go bezpośrednio do gleby. Znacznie lepiej sprawdza się jako składnik kompostu lub w rozcieńczeniu,
• obornik świński – bardzo cenne źródło potasu, stosowany na glebach wyjałowionych, gdzie zapotrzebowanie na ten pierwiastek oraz inne substancje odżywcze jest zwiększone,
• obornik owczy, kozi – również bogaty w azot, podobnie jak obornik kurzy. Jest stosowany pod uprawę roślin o dużej masie i rozmiarach, charakteryzujących się zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki mineralne.

Obornik naturalny czy granulowany?

Mając na uwadze fakt, że obornik naturalny jest niedostępny dla większości z nas, na rynku pojawiła się alternatywa w postaci obornika granulowanego. Jest to całkowicie naturalny nawoź pochodzenia zwierzęcego, o identycznych właściwościach co obornik „świeży”. Zastanawiając się, czy wybrać obornik naturalny, czy granulowany, warto wziąć pod uwagę szereg czynników, które wynikają bezpośrednio z cech obu rodzajów obornika.

wybór nawozu obornik naturalny czy granulowany sypki

Podstawową różnicą, między obornikiem granulowanym a naturalnym jest fakt, że ten pierwszy nie poprawia w tak doskonałym stopniu struktury gleby. Wynika to ze specyfiki obornika granulowanego, który w procesie produkcji jest osuszany, odsączany i prasowany do formy jednolitego granulatu. Nie jest więc – tak jak obornik tradycyjny, źródłem próchnicy i nie dostarcza, tak wielu mikroelementów. Posiada jednak szereg licznych zalet, których nie ma obornik naturalny Czy granulowany jest więc lepszy? Wydaje się, z to kwestia indywidualna, a przede wszystkim – kwestia dostępności. Nie mając możliwości przechowywania i pozyskiwania obornika tradycyjnego, granulat wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Zalety obornika granulowanego

Jego liczne zalety przedstawia poniższa lista:

• jest całkowicie naturalny – do jego produkcji używa się wyłącznie przekompostowanego obornika naturalnego. Granulat nie jest tworzony z dodatkiem konserwantów, klejów czy substancji zapewniających jego przydatność użytkową. Podobnie jak naturalny obornik, również granulat jest źródłem wyłącznie organicznych składników,

• obornik granulowany ma czterokrotnie mniejszą objętość – jest więc lżejszy i zajmuje o wiele mniej miejsca, dzięki czemu nie ma problemów z jego składowaniem, co w przypadku obornika naturalnego jest jednym z największych problemów,

• doskonale zaopatruje glebę w wartości odżywcze – podobnie jak obornik pozyskiwany w hodowli bydła, również obornik granulowany stanowi cenne źródło azotu, fosforu, potasu, a także innych pierwiastków i związków chemicznych, dzięki czemu w podobnym stopniu użyźnia glebę pod uprawę,

• obornik granulowany dostępny jest w wielu rodzajach – na rynku znajdziemy granulowany obornik bydlęcy, kurzy, świński czy koński. W zależności od naszych potrzeb, preferencji oraz wymagań, znajdziemy więc identyczne rodzaje obornika jak w przypadku nawozu naturalnego,

• nie traci swoich właściwości – odpowiednio przechowywany, obornik granulowany, zachowuje wszystkie swoje właściwości i wartości odżywcze do 3 lat, dzięki czemu pozostały zapas granulatu możemy wykorzystać w kolejnych latach,

• nie wydziela przykrego zapachu – w procesie obróbki, obornik staje się substancją bezzapachową, dzięki czemu jego przechowywanie na działce nie wiąże się z bardzo przykrym, często drażniącym drogi oddechowe zapachem.

przechowywanie obornika obok obory

Decyzja czy wybrać obornik naturalny, czy granulowany, powinna zostać poparta głęboką analizą. Powyższe porównanie, przedstawiające wady i zalety obu rodzajów obornika może być cenną wskazówką przy dokonywaniu wyboru.

Leave a Comment