Przepis na leczo

Przepis na leczo zdecydowanie oznacza naprawdę smaczną potrawę, a do tego niezwyczajną. Przecież to danie rodem z malowniczego stepu węgierskiej puszty. O węgierskim menu krążą niemal legendy i do jednego dania spotkamy w Internecie wiele przepisów. Jaki wybrać, uznając go za ten właściwy, sprawdzony? Lubisz dobrze zjeść, więc konieczne przeczytaj wszystko na temat potrawy węgierskie i sprawdź nasz wypróbowany przepis na leczo. Jeszcze dziś dowiedz się, co powinien zawierać!

Tradycyjne potrawy węgierskie

są odzwierciedleniem klimatu kontynentalnego Węgier, jego koczowniczej średniowiecznej przeszłości oraz wpływów sąsiadów i mniejszości etnicznych. Podczas gdy Węgrzy jedzą formę gulaszu od ponad tysiąca lat, inne potrawy, takie jak faszerowana papryka, sznycel i cholent, dopiero stopniowo przenikają do ich głównego nurtu żywieniowego, dzięki wpływom osmańskim, austriackim i żydowskim. Węgierskie jedzenie znacznie się przy tym poprawiło w XV w., kiedy ich renesansowy król Matthias, zatrudnił włoskich szefów kuchni sprowadzonych z Neapolu. Wprowadzili oni nowe składniki i techniki gotowania, m.in. robienie makaronu.

Okupacja turecka po stuleciach zakończyła się odzyskaniem niepodległości przez Węgry, przyniosła jednak także ważne innowacje kulinarne. Pojawiły się na przykład płaskie pieczywo i nadziewane warzywa. Potem odkrycie Nowego Świata sprowadziło tu pomidory, kukurydzę, ziemniaki, czy paprykę. Szczególnie papryka zrewolucjonizowała węgierską kuchnię po tym, jak miejscowi rolnicy wyhodowali wiele jej podgatunków – od słodkich, po mocno ostre. W międzyczasie francuskie techniki gotowania zaczęły rozprzestrzeniać się w arystokratycznych domach, a później w całym kraju, oswajając surowe jedzenie węgierskiego chłopa.

Pozwoliło to uzyskać bardziej wyrafinowany, jednak wciąż wyraźny, węgierski styl gotowania, który jest uważany za podstawę współczesnej kuchni węgierskiej. Biorąc pod uwagę niewielki rozmiar Węgier, różnice regionalne w stylu gotowania są tu niewielkie. Jednym godnym uwagi wyjątkiem jest słynna Transylwania, stanowiąca jednak już część dzisiejszej Rumunii, choć nadal ze znaczną tu społecznością węgierską. Tam zamiast papryki, niezbędnymi składnikami do gotowania stały się przede wszystkim zioła, takie jak estragon i majeranek. Popularna jest także polenta oraz mleko owcze i bawole.

Potrawy węgierskie w ciągu dnia.

Lunch na Węgrzech zwykle zaczyna się od zupy. Zimą może to być obfita zupa gulaszowa z wędzonym mięsem, fasolą i kiełbasą. Latem natomiast jest to często zupa z owoców, wiśni lub moreli. Podstawą kuchni węgierskiej jest jednak mięso. Mięsne potrawy węgierskie są więc najliczniejsze. Opcje obejmują tu menu od drobiu do cielęciny i wołowiny, przez wieprzowinę czy jagnięcinę, po w mniejszym stopniu zwierzynę i ptactwo łowne. Kiełbasa z papryką w połączeniu z musztardą i kromką chrupiącego chleba, to popularny codzienny posiłek węgierski.

Restauracje, szczególnie te wyższej klasy serwują również wyroby z tzw. mangalicy, czyli kędzierzawej rasy tradycyjnych świń pastwiskowych. Ich naturalnie hodowane na puszcie mięso wieprzowina słynie z bogatego w smaki, marmurkowego w kolorystyce i zdrowego mięsa. Według specjalistów, rodzime wędliny produkowane na Węgrzech bledną jednak w porównaniu z włoskimi wędlinami szczególnie samodojrzewającymi. Tradycyjne węgierskie wędzone salami, przeplatane ziołami i często papryką, to jednak ukochana i popularna uczta narodowa. Paluszki salami można kupić praktycznie we wszystkich sklepach mięsnych na Węgrzech.

Klimat Węgier jest odpowiedni dla szeregu upraw warzywnych. Zamiast więc sprowadzać je tylko do gotowanych na parze lub w wodzie przystawek, warzywa często pojawiają się tam, jako dania główne. Takim unikatowym daniem węgierskim z warzywami jest np. gulasz warzywny főzelék zwieńczony klopsikiem lub jajkami na twardo oraz omawiane tu leczo (lecsó), lokalne ratatouille robione zwykle późnym latem z dojrzałych warzyw. chociaż ryby nie są najsilniejszym dodatkiem spożywczym w kuchni węgierskiej, to warto też spróbować np. lokalnej zupy rybnej, a mianowicie bulionu rybnego halászlé.

Typowym sposobem na zakończenie posiłku są z kolei desery, np. palacsinta, czyli naleśnik ze słodkim nadzieniem z dżemu lub z cukrem cynamonowym. Na Węgrzech są też desery ze słodkiego makaronu z np. dżemem morelowym (lekváros tészta), mielonymi orzechami włoskimi z cukrem pudrem (diós tészta) lub mak (tászta), czy klasyczny tort Dobos.

przepis na leczo składniki

Potrawy węgierskieprzepis na leczo (po węgiersku: Lecsó).

Węgierskie leczo to jedno z klasycznych dań narodowych w tym kraju, choć znane i mocno rozpowszechnione również w wielu innych miejscach na świecie. Także w Polsce lubimy bardzo robić i jeść leczo, popularne danie jednogarnkowe. Tylko czy stosujemy właściwy przepis na leczo? Czy w ogóle istnieje jeden ogólny przepis na leczo? Lubisz dobrze zjeść, więc konieczne przeczytaj wszystko na temat potrawy węgierskie i sprawdź nasz wypróbowany przepis na leczo.

Jeszcze dziś dowiedz się, co powinien zawierać! Otóż prawdziwe, porządne leczo po węgiersku powinno być zrobione z warzyw: papryki, pomidorów i cebuli. najlepszy czas na tą węgierską ratatouille jest więc późne lato, gdy warzywa są najbardziej dojrzałe i najmocniej aromatyczne. Węgierskie leczo będzie jeszcze lepsze, gdy dodamy do niego smażone jajko i obowiązkowo cienkie plasterki chrupiącej kiełbasy. Niektórzy do leczo dodają też podsmażony świeży boczek z cebulką.

Tak naprawdę, dzisiejsze leczo po węgiersku ewoluuje i może mieć nieco odmienne wersje. Dla Węgrów leczo jest mniej więcej tym, czym dla nas jest bigos. W Polsce przywykło się jednak stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, jak np. dodatek cukinii czy pieczarek, lub wersja z boczkiem wędzonym czy surowym:

Przepis na leczo tradycyjne z kiełbasą

najbardziej tradycyjna wersja tej węgierskiej potrawy. Składniki: 2 czerwone papryki słodkie, 5 świeżych dojrzałych pomidorów lub pomidory z puszki, 4 spore pieczarki, 3 cebule, 300-350 g smacznej kiełbasy wędzonej (kiełbasa jest w leczo bardzo ważna, ponieważ to od niej zależy smak ogólny leczo. Do smaku dodaje się też sól i czarny pieprz (uwaga jednak, bo kiełbasa potrafi być czasem bardzo słona), 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku, 3 łyżki oleju i 1 koncentrat pomidorowy (ok. 200 g).

przepis na leczo kiełbasa na leczo

Przygotowanie: obieramy i kroimy w kostkę cebulę z papryką. Podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pokrojone pieczarki. Wszystko smażymy kilka minut i odstawiamy. Obieramy i kroimy w duże kostki paprykę oraz sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki świeże, dojrzałe pomidory (jeśli mamy pomidory z puszki, wtedy nic z nimi nie musimy już robić). Usmażoną i lekko podstudzoną cebulę z kiełbasą i pieczarkami przekładamy do większego garnka i dodajemy do tego pokrojoną paprykę i pomidory.

Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i szczyptą pieprzu oraz dodajemy 1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Następnie wszystko razem dusimy pod przykryciem ok. 20-30 min. Na koniec dodajemy mały koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, gotując jeszcze przez chwilkę. Gotowe leczo z kiełbasą powinno się podawać z chlebem posmarowanym prawdziwym masłem.

Przepis na leczo z cukinią i pieczarkami

składniki: 4 czerwone papryki, 1 średnia cukinia, 8 pieczarek, 2 cebule i 350 g podsuszanej kiełbasy tradycyjnej. Do smaku dodaje się też 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i 750 ml passaty pomidorowej (lub gęstego przecieru pomidorowego), a także 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżki oleju lub smalcu oraz 1 ząbek czosnku.

cukinia do lecza

Przygotowanie: cebulę należy pokroić w kostkę lub piórka, a czosnek posiekać, a następnie podsmażyć je na oleju i odstawić na moment. Kiełbasę kroimy wtedy w niezagrube plasterki, a paprykę w kostkę. Do podsmażanej cebuli dodajemy pokrojoną kiełbasę z papryką, koncentrat pomidorowy i przyprawy (słodka i ostra papryka w proszku). Następnie wszystko mieszamy i całość smażymy przez kilka minut. Potem oczyszczamy pieczarki z cukinią, myjemy je i pieczarki kroimy w ćwiartki, a cukinię w półplasterki.

Tak pokrojone dodajemy do garnka z papryką i zalewamy całość pomidorową passatą. Niemal gotowe już danie gotujemy jeszcze ok. 30 minut, aż leczo stanie się gęstsze (gdyby wyszło zbyt gęste, dolewamy do niego pół szklanki wody). Wtedy całość doprawiamy do smaku i podajemy z chlebem.

Przepis na leczo z kiełbasą i boczkiem wędzonym

składniki: 5 kolorowych dojrzałych papryk, 2 małe cukinie, 6 pomidorów, 2 cebule, 180 g boczku wędzonego oraz nieduży kawałek dobrej kiełbasy. Do smaku, jako przyprawy dodaje się też sól i pieprz oraz 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki w proszku.

Przygotowanie: boczek należy włożyć do rozgrzanego garnka i podsmażyć do zrumienienia oraz wytopienia części tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażymy całość kilka minut do zeszklenia cebuli, dodajemy paprykę w proszku, dokładnie wszystko mieszamy i dalej podsmażamy.

Następnie dodajemy surową paprykę pokrojoną w paski, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Teraz dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojona w plasterki cukinię i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 5 min. Na końcu wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, jeszcze dusimy i podajemy z pieczywem.

Leave a Comment