Pierniczki świąteczne to słodkość idealna i tradycyjna. Pasują szczególnie na Święta Bożego Narodzenia, ale sprawdzą się też i na Wielkanoc czy na Świętego Marcina. Warto więc znać przepis na pierniczki, który okaże się prosty i smaczny. Jedni wola przy tym pierniczki mięciutkie i puchate, inni twardsze i aromatyczne. Wszystkie muszą tez być jakoś udekorowane. Pierniczki powinny być również tak proste w zrobieniu, by można je było wykonać wraz z dziećmi. Planujesz upiec na święta wspaniałe, pyszne pierniczki dla rodziny i przyjaciół? Konieczne przeczytaj nasz mini poradnik i sprawdź, który przepis na pierniczki jest najlepszy!
Przepis na pierniczki – pierniczki cieńsze i chrupiące, robione bez leżakowania ciasta przed pieczeniem.
Przepis ten wystarcza na około 30 sztuk pierniczków, które są cieńsze niż w innych przepisach i stosunkowo chrupiące. Wymagają też leżakowania przed wstawieniem do piekarnika.
Składniki:
2 szklanki (320 g) mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru, 2 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka,
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania),
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie),
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej.
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy rozpuszczony ciepły miód. Całość dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy cukier, sodę, kakao i przyprawy, jajko i masło. Potem dolewamy stopniowo podgrzane mleko i zagniatamy w jednolitą, miękką masę w formie kuli. Mleka wykorzystujemy tylko tyle, by uzyskać żądaną konsystencję ciasta.
Ciasto wyrabiamy ręką przez ok. 10 min. Następnie posypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy na niej ciasto, formując placek gruby na ok. 1/2 cm. Teraz z placka wykrajamy pierniczki (moc foremkami). Układamy je potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (odległość ok. 2 cm jeden od drugiego).
Wierzch pierniczków smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy (lub nie). Zamiast smarowania jajkiem, można je posmarować na końcu lukrem cukrowym lub masą czekoladową. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C (włączona góra i dół pieczenia bez termoobiegu) przez ok. 10 min. Grubość wykonanego placka na pierniki oraz czas pieczenia wpływa na miękkość lub twardość pierniczków po upieczeniu.
Zwykle jednak te pierniczki robią się naturalnie twarde po upieczeniu. Upieczone pierniki powinny poleżakować np. w puszce czy innym pojemniku. Odpowiednio wtedy dojrzeją i zmiękną. Można je też dodatkowo udekorować w dowolnym czasie po upieczeniu. Z tego samego przepisu można też otrzymać cienkie i chrupiące pierniczki.
Ciasto trzeba jednak wykonać i zagnieść z wyprzedzeniem i chować na jakiś czas do lodówki.
Przepis na pierniczki – pierniczki z własnoręcznie zrobioną przyprawą piernikową.
Przepis ten dotyczy własnoręcznie zrobionej przyprawy piernikowej. Jest to mieszanka wykonana z różnych przypraw gotowych. Czas przygotowania pierniczków wedle tego przepisu trwa 30 min. Czas pieczenia wynosi 12 min. plus min. 10 godzin leżakowania ciasta w lodówce.
Liczba porcji to aż 100 pierniczków! Cieńsze pierniczki będą lekko chrupiące na brzegach i bardziej wypieczone. Grube pierniczki będą idealnie mięciutkie. Po upieczeniu są od razu gotowe do jedzenia. Ich kaloryczność wynosi 50 kcal w 1 pierniczku. Przepis jest idealny dla osób stosujących dietę wegetariańską.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (500 g, szklanka ma poj. 250 ml),
pół szklanki cukru drobnego lub cukru pudru (ok. 150 g),
4 żółtka jajek,
pół szklanki śmietany kwaśnej 18 % (150 g),
3/4 kostki masła (150 g),
200 g płynnego miodu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka kakao,
własnoręcznie wykonana przyprawa piernikowa: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, ½ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Zamiast swojej robionej przyprawy piernikowej, można użyć gotową mieszankę przypraw korzennych do pierników i pierniczków w ilości 20-30 g. Jeśli gotowa mieszanka przypraw zawiera cukier lub mąkę, to dodaj też po 1 łyżeczce kakao i cynamonu.
Przygotowanie:
Umieszczamy w rondelku 150 g prawdziwego masła i wlewamy 200 g dobrego płynnego miodu (np. lipowego lub gryczanego). Dodajemy łyżeczkę kakao i własnoręczną mieszankę wszystkich przypraw korzennych (lub gotową kupna przyprawę do pierników). Następnie rondel stawiamy na kuchence i podgrzewamy kilka minut na małym ogniu do całkowitego roztopienia się masła.
Powstanie z tego słodki i aromatyczny krem, który mieszamy dokładnie. Nic nie szkodzi, jeśli przypadkiem doprowadzimy masę do wrzenia. Masę w rondelku odstawiamy następnie do przestudzenia i robimy ciasto. Do dużej miski dodajemy ½ szklanki (ok. 150 g) kwaśnej śmietany 18% (może być też gęsty kremowy jogurt naturalny).
Mieszamy to z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Następnie wsypujemy 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki czyli ok. 150-160 g) i 4 żółtka jaj. Następnie do miski z całą masą dodajemy też ½ szklanki drobnego cukru (np. trzcinowego). Na koniec wlewamy do masy przestudzony (nie gorący) słodki płyn korzenny. Całość dokładnie mieszamy łyżką na gęstą i klejącą masę i wstawiamy do lodówki. Zimno sprawi, że masa zrobi się idealnie plastyczna i nieklejąca.
Gotowe ciasto przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na min. 10 godz. lub nawet na całą noc. Rano będzie miało strukturę plasteliny (ciasto można tak chłodzić nawet i kilka dni). Formujemy wtedy z niego kulę i wałkujemy na stolnicy. Robimy jeden duży lub kilka mniejszych placków grubości min. 6 mm i wycinamy pierniczki.
Wycięte pierniczki układamy na blasze w sporych odległościach, bo będą rosły w piekarniku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 12 min. (pieczenie góra/dół). Przepis ten gwarantuje najbardziej uniwersalne pierniczki świąteczne. Można je też od razu po przestudzeniu udekorować domowym lukrem, posypkami, czekoladą.
Można je upiec na ok. 2 tyg. lub 2 dni przed Świętami i wieszać na choince. Ostudzone są idealnie miękkie, a leżakujące w szczelnej puszce bez problemu doczekają w tym stanie do Świąt.
Przepis na pierniczki – pierniczki z własnoręcznie zrobioną przyprawą piernikową.
Przepis niniejszy wystarcza na wykonanie ok. 50-60 sztuk pierniczków.
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
1 jajko, 80 g masła,
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru,
¼ szklanki miodu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1,5 do 2 łyżek przyprawy korzennej do piernika,
dodatkowo można też dodać opcjonalnie: 1 łyżeczkę kakao (jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor pierniczków).
Przygotowanie:
Najpierw w rondelku podgrzewamy miód z masłem i cukrem, stale mieszając do rozpuszczenia się cukru. Potem masę trzeba przestudzić. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na jednolite ciasto (można też zmiksować, będzie szybciej). Jeśli ciasto okaże się za suche, wtedy dodamy nieco więcej płynnego miodu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
W razie, gdyby ciasto nadal było zbyt miękkie, schładzamy je w lodówce, by lepiej dało się rozwałkować. Wałkujemy ciasto na stolnicy na grubość 2-3 mm, lekko podsypując stolnicę mąką. Pamiętajmy, że grubsze pierniczki wyjdą bardziej miękkie po upieczeniu, a cieńsze będą bardziej kruche i twardsze.
Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy następnie pierniczki o dowolnie wybranych kształtach. Układamy je potem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odległości, bo jeszcze urosną w piekarniku. Następnie pieczemy je przez ok. 8-10 min. w temp. 170-180ºC.
Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i studzimy wyłożone na papierze lub szklanym półmisku.
Przepis na pierniczki – uwagi dodatkowe do wykonania pierniczków.
Jeśli chcemy uzyskać pierniczki z otworkiem do przewlekania, trzeba go koniecznie zrobić jeszcze przed pieczeniem. Można te otworki wykłuć w każdym pierniczku przy użyciu np. łyżeczką czy słomką do napojów. Bardzo modne są też pierniczki ze specjalnie wmontowanymi cukierkowymi witrażami. Je także wstawiamy przed upieczeniem pierników.
Używamy do tego raczej tylko dużych ciastek, w których należy wykroić mniejszy otworek. Następnie trzeba nasypać do niego pokruszone landrynki (koniecznie z lekką górką). Potem pieczemy tak zrobione pierniczki na specjalnej macie teflonowej. Uwaga też, bo z blachy po upieczeniu można je ściągnąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Najprostszą formą zdobienia pierniczków jest ich polukrowanie lub posmarowanie roztopioną czekoladą. To jednak należy wykonać dopiero po ich upieczeniu. Na lukier i czekoladę można też dodać specjalne posypki.
Co zrobić, by pierniczki zmiękły, jeśli chcemy zachować je kruche na długi czas?
Przede wszystkim uważamy przy pieczeniu pierników, by ich zbyt długo nie przetrzymać w piekarniku. Staną się wtedy zbyt kruche i zyskają przykry posmak goryczy. Po upieczeniu są zwykle też twarde, na co wpływa dodatek miodu. Trzeba je więc przechowywać w szczelnym pojemniku, co może trwać nawet dość długo (nawet kilka miesięcy).
Pierniczki można więc upiec nawet kilka tygodni przed świętami i udekorować je dużo później. Do pojemnika można też dodać kilka obranych kawałków jabłek. Ich wilgoć doskonale zmiękczy pierniczki, ponieważ ją swobodnie wchłoną.
Jabłka trzeba jednak wymieniać w pojemniku co kilka dni, by nie spleśniały. Tak więc piekąc i przechowując pierniczki mamy wpływ na to, czy uzyskamy je kruche, czy miekkie.